Valet 2022

Nooshi Dadgostars oväntade handslag om civilsamhället

Utfrågarna ifrågasatte Vänsterpartiets hållning att det främst är stat och kommun som ordnar välfärden

Pastorerna i Equmeniakyrkan lyckades få Vänsterpartiets ledare att lyfta blicken bortom konflikten mellan statliga och vinstdrivande aktörer i välfärden. Det slutade med att hon tog i hand på att även lyfta de ideella aktörernas roll.

Vad handslaget mellan Nooshi Dadgostar och utfrågarna Britta Hermansson och Joakim Hagerius kommer att få för betydelse i framtiden är svårt att veta. Men i Equmeniakyrkans partiledarutfrågningar i Vårgårda valde de båda pastorerna att på ett systematiskt sätt lyfta fram civilsamhället och de ideella aktörernas plats i välfärden, inte minst kyrkornas insats, exemplifierat med SFI-undervisning.

Det märktes att V-ledaren inte hade för vana att tänka i dessa banor, utan att hennes fokus snarare handlar om att argumentera för att staten och kommunerna ska få mer att säga till om och privata vinstdrivande aktörer mindre.

Dansande integration

Men den idéburna sektorn hade hon inget emot, visade det sig, när hon frågades ut. Exempelvis kyrkornas insats i integrationsarbetet.

– Integration är en medmänsklig dans. Och ni gör den bra, sa Nooshi Dadgostar.

Enigheten mellan pastorerna och partiledaren var så stor att mitt i samtalet var det som att ett kontrakt slöts.

– Nästa gång du står där i de stora utfrågningarna och säger att vi måste ta tillbaka kontrollen över välfärden, säg då att vi ska ta tillbaka den till idéburen verksamhet, utmanade Joakim Hagerius.

Med ett efterföljande skratt skakade Nooshi Dadgostar hand på det budskapet, med tillägget att hon då också måste få lite mer talartid till förfogande.

Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiet, tar i hand med Joakim Hagerius och Britta Hermansson under partiledarutfrågningen i Vårgårda, Vårgårda möte

Inte som andra

När utfrågningen handlade om klimatet tände Nooshi Dadgostar till då de båda utfrågarna påstod att hon lät precis som alla andra partiledare. De konstaterade att ingen av partiledarna som hittills kommit till utfrågningarna i Vårgårda har sagt att vi är tvungna att ändra vår livsstil och göra personliga uppoffringar, inte heller V-ledaren.

– Neeeej. Jag är något helt annat, högg Nooshi Dadgostar tillbaka.

Hon förklarade sedan vad hon menade med sin hållning.

– Det är bra med personligt ansvar, men om det bara är de engagerade och de som läst på som ändrar sig, då kan vi vara säkra på att det inte blir en omställning.

Nooshi Dadgostar frågas ut i partiledarutfrågningarna i Vårgårda, Vårgårda möte, Vänsterpartiet

Hon menade i stället att ansvaret vilade hos politiker som hade de stora verktygen för att få något gjort i klimatfrågan, att det aldrig får reduceras till ett privat projekt. Att politiska beslut i sin tur kan skapa livsstilsförändringar hade hon inte problem med, men hon vände sig mot bilden av att klimatförändringarna kan lösas med initiativ underifrån.

Klart man får be

En annan intressant detalj i samtalet var när utfrågarna tog upp att kristna scouter på flera ställen i landet blivit av med kommunala bidrag enbart för att de avslutade sina samlingar med en bön. Nooshi Dadgostar verkade inte känna till exemplen men reagerade instinktivt.

– Det låter lite töntigt. Det är klart att man ska få be en bön, sa hon.

– Det känns som att kommunerna har större problem än så.

Här var alla på scenen rörande eniga. Men det var de sannerligen inte då ämnet konfessionella friskolor kom på tal. Det slutade i en retorisk ordväxling mellan inbillning och empiri.

– Jag inbillar mig att har man en viss inriktning på en skola så är det riktat mot människor med en viss trosuppfattning, sa Nooshi Dadgostar om konfessionella friskolor.

Hon menade att det var viktigt att mötas över gränserna i den svenska skolan och att elever med olika religiös bakgrund ska finnas representerade överallt. Joakim Hagerius utmanade hennes ståndpunkt då han menade att rent empiriskt kan man påvisa att de här gränsöverskridande mötena faktiskt finns i de konfessionella friskolorna.

– Du får visa mig den empirin, svarade Nooshi Dadgostar som i det här sammanhanget inte var redo för ett handslag.

---

Fakta: Partiledarutfrågningarna i Vårgårda

  • Just nu pågår Partiledarutfrågningarna i Vårgårda, tidigare känt under namnet Vårgårda möte.
  • Under några veckors tid kommer samtliga partiledare att frågas ut av Equmeniakyrkans pastorer.

---

Fler artiklar för dig