Nyheter

Ekumeniskt avhopp i Mora

Hope Dalarna: “Vår närvaro i organiserad ekumenik blev till mer skada än till nytta”.

Hope Dalarna, ursprungligen en församlingsplantering från Pingst Västerås, bryter med Moras ekumeniska råd. Rådet kallar beslutet “tråkigt” men vill i övrigt inte ge någon kommentar.

När Vasaloppets sommarvecka avslutas hålls traditionsenligt en ekumenisk gudstjänst i Mora kyrka. “Vi leder lovsången,” skriver pingstkyrkan Hope Dalarna på den punkt där gudstjänsten annonseras i det egna programmet för sommaren.

Så blir det dock inte. På sin Facebook-sida förklarade församlingen i tisdags att man lämnar det ekumeniska råd som företräder församlingar inom främst Svenska kyrkan, Pingst, Frälsningsarmén och Equmeniakyrkan.

“Vi upplever att tiden inte var mogen för oss. Att vår närvaro i organiserad ekumenik blev till mer skada än till nytta, och vi väljer just för enhetens skull att ställa oss utanför. Det är ett sorgligt val, men det minst skadliga så länge vi uppfattas som så provocerande,” skriver Hope Dalarna.

“Vi kommer att fortsatt vilja bygga goda relationer, men gör det hädanefter bilateralt.”

“Våra åsikter inte relevanta”

Pingstpastor Emil Gillsberg är föreståndare för Hope Dalarna, som bildades som en församlingsplanering 2017, formellt av Västerås Pingst. Han var dessförinnan pastor i Centrumkyrkan, tidigare Moras enda pingstkyrka, och var då även ordförande i det ekumeniska rådet.

Enligt Emil Gillsberg handlar konflikten bland annat om att Hope Dalarna velat se en större rotation på vilka samfund som innehar ordförandeposten i det ekumeniska rådet. Nu föreslogs, och valdes, en representant från Svenska kyrkan i Mora för tredje gången i rad.

– Inför årsmötet blev det väldigt tydligt att valberedningen inte önskade samtal om detta. Det blev en markering av att våra åsikter inte relevanta, säger Emil Gillsberg.

– Man föreslog att vi skulle behålla vår plats i styrelsen. Men vi avböjde, eftersom det uppenbarligen inte fanns ett förtroende för oss.

Emil Gillsberg

Inget planeringsmöte

När församlingen inte bjöds in till något planeringsmöte inför söndagens ekumeniska gudstjänst ansåg församlingen att måttet var rågat, och Hope Dalarna beslöt att lämna den organiserade ekumeniken i Mora.

Ludwig F Rytter, som är ordförande i det ekumeniska rådet, skickar efter samtal med styrelsen ett uttalande där man beklagar brytningen.

“Mora Ekumeniska råd har med sorg tagit emot Hope Dalarnas besked att lämna den organiserade ekumeniken i Mora. Vi tycker det är tråkigt med församlingens beslut men respekterar detta och har samtidigt en förhoppning inför framtiden att fortsätta gemenskapen på olika sätt. I övrigt väljer vi att inte kommentera situationen,” skriver rådet.

Fler artiklar för dig