Nyheter

Irland vill förbjuda bön vid abortliniker

Prolife-organisationer: oron för störande påverkan överdriven

Irlands regering har enats om att lägga fram ett lagförslag som skulle förbjuda bön och andra försök att påverka kvinnor som söker sig till en abortklinik.

– Ingen borde trakasseras, förolämpas, hotas eller störas på något sätt, eller utsättas för ovälkomna påverkansförsök av främlingar för sitt beslut att söka sådan vård som erbjuds enligt lag, sa hälsominister Stephen Donnelly i ett uttalande den 27 juli.

Lagförslaget, som ännu inte publicerats, innebär att det införs “säkra zoner” på 100 meters omkrets från en klinik som erbjuder abort. Där får inga flygblad delas ut, eller budskap föras fram som kan tänkas påverka en kvinna som söker abort, eller som “avser, eller kan tänkas avse, att utöva moraliska påtryckningar” på abortsökande kvinnor eller klinikens anställda.

Den som bryter mot lagen riskerar att dömas till böter eller fängelse. För att “balansera en rad rättigheter” kommer lagförslaget även innehålla vissa undantag, som inte specificerats ännu.

Regeringen tackar i uttalandet för samarbetet med organisationen Together for Safety, som tidigare krävt böter upp till motsvarande 30 000 kronor eller fängelse i upp till sex månader för brott mot en liknande lag.

Inga bevis på att de behövs

Pro-lifegrupper hävdar att det inte finns några bevis på att det behövs “säkra zoner” kring abortkliniker, skriver Right to Life.

Faktum är att Irlands högste polischef, Drew Harris, flera gånger förklarat att samlingarna vid abortklinikerna vare sig är hotfulla eller påträngande, och att existerande lagar räcker för att hantera eventuella problem.

Enligt en rapport som publicerades av Abortion Rights Campaign förra hösten hade 14 procent av de kvinnor som svarat på en webbenkät “stött på anti-abortaktiviteter i sina ansträngningar att söka abortvård”. I rapporten förordas inrättandet av just “säkra zoner”.

Mary Favier, läkare i Cork och grundare av Doctors for Choice, sa nyligen i irländsk radio att problemet med protester eller bönevakor utanför abortkliniker “inte är ett särskilt vanligt problem”, men att det förekommer på sina håll.

– Människor samlas utanför klinikerna med plakat, ropar och skambelägger dem som går in, och inte bara dem som söker abort, sa hon.

Även i Storbritannien finns det, som Dagen skrivit om, en diskussion om att förbjuda bön och andra demonstrationer utanför abortkliniker.

---

Fakta: Abort i Irland

  • Sedan den 1 januari 2019 är abort tillåtet till och med tolfte veckan av en gravitet. Därefter tillåts abort endast om kvinnans liv eller hälsa är i fara, eller om fostret har en svår missbildning som väntas leda till döden.
  • Lagförslaget lades fram sedan 66 procent av irländarna i en folkomröstning i maj 2018 röstat ja till att avskaffa det förbud mot abort som gällt tidigare, med undantag för de fall då kvinnans liv var i fara.

---

Fler artiklar för dig