Nyheter

Stor sorg bland Egyptens kristna efter kyrkbrand

Fruktansvärda scener i en av Kairos förorter då en fullsatt kyrka började brinna - flera barn bland dödsoffren

Minst 41 döda, varav flera barn, blev det fasansfulla resultatet efter att en fullsatt kyrka började brinna i Egypten. Branden uppges ha startats av ett elfel och inget tyder på att det rörs sig om ett attentat, något som tidigare drabbat landets koptiska minoritet.

Omkring 5 000 gudstjänstbesökare hade tagit sig till Abu Seifein-kyrkan i Imbaba, placerad i en av Kairos välbefolkade förorter, då en brand bröt ut. Det hela slutade i en fruktansvärd katastrof där 41 personer har konstaterats döda. Många av de döda är barn och även en präst ska ha omkommit i branden.

En anledning till att flera barn dog var att det i kyrkans lokaler bedrevs verksamhet för barn. Efter att branden startade utbröt panik och flera barn uppges ha trampats ihjäl när människor i panik försökte ta sig ut ifrån infernot. En annan vanlig dödsorsak var att ha andats in den farliga brandröken.

Hoppade ut

Flera personer hoppade också från olika våningsplan från kyrkan för att undkomma lågorna och utöver dödstalet återfinns också flera skadade.

– Människor hade samlats på tredje och fjärde våningsplanen, och vi såg att det kom rök från våningsplanet, säger Yasir Munir, en av dem som var på plats inne i kyrkan, återger Guardian.

– Människor började skynda sig för att kunna gå ner för trappen och började sedan att ramla på varandra. Sedan hörde vi en stor smäll och såg hur gnistor och eldsflammor började komma ut från fönstret.

Inget attentat

Egyptens kopter har flera gånger drabbats av cyniska terrorattentat med höga dödstal som följd, där islamistiska organisationer inte dragit sig för att attackera kyrkor. I det här fallet finns det dock inga misstankar att det skulle röra sig om ett attentat, utan allt tyder på att det handlar om en olycka. Egyptens inrikesminister har gått ut med uppgiften att branden började på grund av ett elfel med luftkonditioneringen på andra våningen.

Efter brandkatastrofen i kyrkan får nu offren stöd från flera håll. Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi har vänt sig direkt till den koptiske påven Tawadros II med sina kondoleanser och han har också gett löfte om att kyrkan ska återställas. Anhöriga till offren ska också få statlig kompensation, rapporterar Egypt Today.

Även det muslimska civilsamhället har varit snabba med att agera när det gäller nödhjälp till de drabbade, där landets främsta muslimska teolog, storimam Sheikh Ahmed al-Tayeb från Al-Azhar, varit med och koordinerat hjälparbetet.

---

Fakta: Koptiska kyrkan

  • Den koptiska kyrkan är en av världens äldsta kyrkor och har sitt huvudsäte i Egypten.
  • Innan islams utbredning var den koptiska kyrkan en majoritetskyrka, men är sedan länge en kyrka i minoritet.
  • Omkring 10 procent av Egyptens befolkning uppges tillhöra den koptiska kyrkan.
  • Via migration finns kyrkan numera representerad över hela världen.

---

Fler artiklar för dig