Nyheter

Platsen där romarna förstörde judarnas tempel hittad

Utgrävningar i Jerusalem fann vapen som troligen användes i attacken

Israeliska arkeologer har hittat platsen där romarna placerade katapulter och andra kastmaskiner under belägringen av Jerusalem år 70 e Kr. Med detta tunga artilleri krossade de judarnas revolt – och förstörde det bibliska templet.

Romerska legioner under general Titus, sedermera kejsare, slog brutalt ned den stora judiska revolten i Judéen för 2 000 år sedan. De bröt igenom Jerusalems stadsmurar år 70 e Kr med hjälp av väldiga krigsmaskiner som katapulter och ballister – och lade judarnas tempel i ruiner.

Templets förstöring blev en epokgörande händelse i judarnas historia och en symbolisk startpunkt för deras diaspora, även om judar redan tidigare bodde i flera länder runt Medelhavet och i Mellanöstern.

Ny teknik hjälpte

Nu har den israeliske arkeologen Kfar Arbiv och hans team lokaliserat en strategiskt viktig plats där romarna ställde upp sina tunga belägringsvapen. De stod på vad som i dag i folkmun kallas Katternas torg, en oansenlig öppen plats i centrala Jerusalem, inte långt från den muromgärdade gamla staden.

Arbiv har med hjälp av modern datateknik och utgrävda projektiler som stenar och spjutspetsar gjort ballistiska analyser baserade på topografin, skottvinklar och andra faktorer.

Utgrävningsplatsen i centrala Jerusalem där man hittat ballist-stenar och andra projektiler som romarna använde i sin belägring av Jerusalem år 70 e Kr.

Han fann att en stor del av romarnas kastmaskiner sannolikt stod på just Katternas torg varifrån de besköt murarna – det var tre på den tiden – och lyckades bryta igenom judarnas försvar.

– Det är inte förvånande. Den som kontrollerar den platsen dominerar hela områden och stadens öde. Det överensstämmer med Josephus uppgifter om att Titus beordrade att staden skulle attackeras från den nordvästra sidan av stadsmuren, säger Kfar Arbiv i ett pressmeddelande från fornminnesmyndigheten IAA, Israels motsvarighet till Riksantikvarieämbetet.

Stämmer med Josephus

Han syftar på den judiske historikern Flavius Josephus berättelse om Jerusalems förstöring. Josephus, som gick över till den romerska sidan, är den enda samtida skildraren av den judiska revolten. Han beskriver striderna samt erövringen och förstöringen av Jerusalem i detalj.

Nutida forskare betraktar hans redogörelser med skepsis, men Arbiv säger att hans egna rön i det här fallet stämmer med Josephus uppgifter.

– Med hjälp av datorn lokaliserade jag alla ballist-stenar exakt där de hade hittats. Jag tog med i beräkningen den lokala topografin och var stadens försvarsmurar stod. Jag gjorde ballistiska kalkyler, inklusive skottvinklar och sträckan stenarna hade kastats. Och jämförde alla data med Josephus, säger Kfar Arbiv.

Kastmaskiner nådde långt

Hundratals ballist-stenar i olika storlekar har hittats i utgrävningar i Jerusalem. De tyngre riktades mot murarna, de lättare mot människor. Med hjälp av kastmaskiner kunde de nå mål på upp till 400 meters avstånd.

På det nutida Katternas torg stod främst ballister som var byggda som stora armborst. De slungade stora stenar eller sköt i väg stora pil- och spjutspetsar. Romarna hade också katapulter för att avlossa stenkulor. Dessutom var särskilt utbildade soldater utrustade med scorpio, en mindre variant av barristen, som sköt stora pilar och hade en räckvidd på 300 meter.

Stora pilspetsar som sköts i väg av barrister, kastmaskiner som sattes in i belägringen av Jerusalem.

Kfar Arbiv presenterade sina rön i samband med den judiska högtiden Tisha b’Av häromdagen. Det är en faste- och sorgedag på den nionde dagen i den judiska månaden Av till minne av de bibliska templens förstöring.

– Det andra templet förstördes efter en fyra månader lång belägring och intensiva strider ledda av den romerske generalen Titus. Romarna hade en vältränad massiv armé utrustade med den tidens modernaste vapen. Det var en hänsynslös krigsmaskin, säger han i pressmeddelandet från IAA.

---

Fakta: Judarnas revolt slogs ned

  • År 66 e Kr gjorde den judiska befolkningen i Judéen uppror mot ockupationsmakten Rom. Judarna rester sig mot politiskt och religiöst förtryck.
  • Judarna hade till en början framgångar, men Rom skickade stora truppstyrkor. Under befäl av general Titus, son till en kejsare och senare själv kejsare, belägrade de år 70 e Kr Jerusalem där invånarna till slut gav upp.
  • Staden och dess tempel förstördes helt. Nästan alla män avrättades, kvinnor och barn såldes som slavar. Ledarna fördes till Rom där de visades upp i ett triumftåg innan de avrättades. Titus triumfbåge står än i dag i Rom som ett minne av romarnas seger.

---

Fler artiklar för dig