Nyheter

Jimmie Åkesson: De har förstört vårt land på riktigt

SD-ledaren valde att avslöja att partiet troligtvis kommer att lämna kyrkopolitiken

Under partiledarutfrågningarna i Vårgårda fick SD-ledaren Jimmie Åkesson uppmaningen att säga något som har varit positivt med invandringen till Sverige. Det var ett bete han inte nappade på.
– Folk tycker alltid att jag ska vara positiv och säga något snällt.

Dagen efter Annie Lööf var det SD-ledaren Jimmie Åkessons tur att frågas ut i Tångahallen i Vårgårda. Det blev en helt annan föreställning. Utfrågningen var mer intensiv, det ställdes tuffare frågor och det var också ett större engagemang från publiken som applåderade såväl kritiskt ställda frågor som SD-ledarens svar.

Inte mycket positivt

Equmeniakyrkans biträdande kyrkoledare Joakim Hagerius konstaterade att SD i sitt partiprogram och i sin retorik har en oerhört negativ syn på invandring.

– Ni försitter inte någon chans att måla upp hur negativ invandringen är och har varit, sa han och kom sedan med en utmaning.

– Jag vill ge dig en möjlighet, finns det någonting positivt att säga om invandringen till Sverige?

– Det gör det säkert, började Jimmie Åkesson sitt svar.

Till en början var det lite trevande och det mest positiva han fick ur sig var att vi har fått in massor av människor som tillfört det svenska samhället något.

– Det är väl positivt.

Men, kontrade Jimmie Åkesson, det viktiga är inte att fokusera på enstaka solskenshistorier utan på helheten. Där menade han att invandringen till Sverige har lett till utanförskapsområden, segregation och korankravaller.

– Jag skulle säkert kunna hitta positiva saker med någon invandrare som kommit till Sverige, men det generella omdömet är totalkatastrof.

Jimmie Åkesson (SD) på Partiledarutfrågningarna i Vårgårda, Vårgårda möte, 2022

Förstört land

Uppmaningen att få SD-ledaren att hitta något positivt med invandringen landade till slut i att Jimmie Åkesson slungade ur sig riktigt skarp kritik mot alla andra partier i riksdagen.

– Jag tycker att de kommer för lätt undan. Folk tycker att jag ska vara positiv och säga något snällt. Men det är de som har förstört det här landet. De har förstört vårt land på riktigt, sa Jimmie Åkesson och rev ned en applåd innan han hunnit slutföra sitt resonemang.

– Jag tycker att jag inte har något ansvar att säga något positivt om vad de har gjort. Det är de som ska ta ansvar, men det är ingen som ställer dem till svars, förutom jag.

Köp svenskt

Under partiledarutfrågningarna i Vårgårda har utfrågarna landat i tre teman; klimat, integration och religion. När Jimmie Åkesson fick berätta om SD:s klimatpolitik var han först tydlig med att klimatförändringarna är på riktigt och därför måste tas på allvar.

Men det vägval Sverige valt, att bli ett föregångsland, gav han inte mycket för utan dömde ut det som symbolpolitik som varken gör till eller från. Hans eget konkreta förslag var:

– Köp svenska produkter.

Argumentet byggde på att här tillverkar vi saker mer miljövänligt och därför minskar utsläppen om vi köper mer svenskt. SD-ledaren menade också att svenska innovationer är viktiga i kampen mot klimatförändringarna.

Kyrklig nyhet

När samtalet kom över till religion utbrast Jimmie Åkesson plötsligt att han hade en nyhet med sig. Det handlade om SD:s engagemang i kyrkopolitiken.

– Mycket tyder på att vi inte ställer upp i nästa val, sa han.

Frågan diskuteras just nu internt i partiet och SD-ledaren menade att det finns en tydlig opinion som vill att partiet backar ur från sitt kyrkopolitiska engagemang. Samma besked kom faktiskt dagen innan, då centerpartisten Annie Lööf också förklarade att de som parti troligtvis är på väg att lämna kyrkopolitiken.

Om de båda partierna gör slag i saken kommer Socialdemokraterna bli ensamt riksdagsparti kvar i Svenska kyrkans styre, vilket troligtvis statsminister Magdalena Andersson kommer att få frågor om när hon kommer till Vårgårda den 28 augusti.

Jimmie Åkesson (SD) på Partiledarutfrågningarna i Vårgårda, Vårgårda möte, 2022

---

Fakta: Partiledarutfrågningarna i Vårgårda

  • Just nu pågår Partiledarutfrågningarna i Vårgårda, även känt under namnet Vårgårda möte, arrangerat av Equmeniakyrkan.
  • Alla partiledare kommer att frågas ut, hittills har Annie Lööf och Jimmie Åkesson varit på plats.
  • Utfrågningarna går att följas på distans via Equmeniakyrkans olika digitala kanaler.

---

Fler artiklar för dig