Nyheter

Anders Arborelius besöker unik utgrävning i Edsleskog

Medeltida kyrka i Dalsland var en jättekyrka på 700 kvadratmeter - större än Riddarholmskyrkan i Stockholm

EDSLESKOG. Mitt i de djupa skogarna i Dalsland finns resterna av en kyrka som var större än Riddarholmskyrkan i Stockholm. Nu på söndag uppmärksammas de sensationella fynden genom det första kardinalsbesöket någonsin till Edsleskog.
– Det betyder mycket för oss att biskop Anders kommer hit, säger fader Thomas Andersson i Åmål.

Man häpnar lätt över de bilder arkeologerna fått fram av den medeltida kyrkan i Edsleskog. Det är nästan svårt att föreställa sig denna enorma kyrka i skogarna utanför Åmål, där det i dag finns en mindre ny kyrka, en prästgård, en liten skola och några bostadshus. Affären är sedan länge nerlagd, bensinstationen likaså.

Men för sisådär 800 år sedan var Edsleskog en blomstrande knutpunkt som förband Sverige med Norge och där pilgrimsvandrare samlades för att vörda det lokala helgonet Nils, eller för att sedan ofta fortsätta längs med den pilgrimsled som går mot Nidarosdomen i Trondheim.

Edsleskog

Upptäckten av hur stor kyrkan varit har förvånat arkeologerna och fascinerat många. Utgrävningarna på kullen invid den gamla kyrkans portal visar på en kyrka som på sin tid var en av Sveriges största – detta trots att kyrkan i Edsleskog inte byggdes intill ett kloster eller med anknytning till ett biskopssäte. Basilikan uppfördes i tegel, som var ett nytt material. Enligt experter var det svensk premiär för just tegel i och med bygget av kyrkan.

Edsleskog

Mördades – blev första helgonet

Allt började egentligen med ett ouppklarat mord på 1100-talet. Nils (Nikolaus) var präst i Edsleskog, men slogs ihjäl av “ogudaktiga människor” på väg till en förrättning (oklart dock vilka ogärningsmännen var -. allt från “ungdomar från Högheden” till arga församlingsbor nämns). Sedan dess har Nils räknats som ett martyrhelgon, och Sankt Nils av Edsleskog är det första svenska helgonet som nämns av påven i Rom.

Den 4 november 1220 skrev den dåvarande påven ett brev till Biskop Bengt i Skara. Detta brev finns bevarat, och citeras i en utställning om utgrävningarna i prästgården intill. I brevet skriver påven: “Din fromhet har bett oss att vi – med anledning av att en kyrka har börjat byggas i ditt stift till ära för Gud och prästen Nils, salig i åminnelse, som då han var på väg till en sjuk med Kristi lekamen, på ett ohyggligt sätt blev mördad av gudlösa människor och sedan dess strålar genom underbara mirakler, ska värdigas medge viss avlat för dem som besöker denna kyrka …”

Hoppas på erkännande

Nils har gett namn åt en källa, St Nicolai källa, som finns invid den gamla kyrkan. Vattnet från källan har sagts kunna bota sjukdomar och olyckor. Nils har aldrig blivit kanoniserad, utan räknas som lokalt helgon. Men fader Thomas Andersson hoppas att Nils ska bli erkänd av Rom.

Thomas Andersson

– Det är min bön att han skulle bli det. Det skulle vara ett slags godkännande av hans betydelse. Men sådant kan ta tid, säger Thomas Andersson, som just nu gläder sig åt kardinalsbesöket till helgen.

– Besöket av kardinalen uppskattas mycket, inte minst av våra orientaliska församlingsbor, säger han.

– På måndag firar vi också jungfru Marias upptagning till himlen, så besöket knyter an till detta också.

Biskopen kommer att hålla mässa i Edsleskogs nya kyrka, som ligger några hundra meter från den gamla. Det blir också en kortare pilgrimsvandring från nya kyrkan till resterna av den gamla kyrkan på andra sidan vägen. Biskop Anders har tidigare besökt närliggande Åmål, men i Edsleskog har han inte varit tidigare, och inte heller någon annan kardinal under de århundraden som gått.

Växande församling

Tidigare har katolska kyrkan i Dalsland vid några tillfällen firat mässa med ett fåtal församlingsbor invid utgrävningarna av den gamla kyrkan. Men att hålla mässa med en stor grupp människor på den plats som numera används som kyrkogård är inte lämpligt, berättar Thomas Andersson.

– Däremot har jag skrivit ut tidebönen för söndagen, och den som vill kan efter mässan gå runt på platsen där den gamla kyrkan låg, eller gå till St. Nicolai källa och be enskilt och meditera runt vad som hänt på platsen.

Katolska kyrkan i Dalsland har i dag sin lokala kyrkoherde i Trollhättan, som inte ligger i Dalsland utan i Västergötland. Församlingen i Trollhättan växer, och har i dag runt två tusen medlemmar. Det finns också ett kapell i Åmål, som är centralort i Dalsland. Där firas regelbundet mässor och andra högtider, men i Åmål är församlingen betydligt mindre.

I Edsleskog finns i dag Svenska kyrkan, men den huserar alltså numera i nya kyrkan, som byggdes efter att den gamla kyrkan härjades av brand år 1909.

---

Fakta: Första tegelkyrkan i landet

  • Kyrkan som nu grävts ut byggdes på 1200-talet och var den första kyrkan i tegel i Sverige.
  • Bland fynden från utgrävningarna finns mynt från kungarna Sverker Karlsson (1196-1208) och Erik Knutsson (1208-1216).
  • Kyrkan brann 1568. Innan dess var den till formen treskeppig med pelargångar mellan mittskepp och sidoskepp samt korsarmar på norra och södra sidan.
  • Pilgrimsleden som går genom Dalsland är på sammanlagt 100 kilometer i syd-nordlig riktning. Den är en delsträcka på vägen mot Nidarosdomen i Norge.
  • Ett program om utgrävningarna i Edsleskog finns på Utbildningsradion (UR Play, “Den bortglömda kyrkan i Edsleskog”). Där berättar Anton Lazarides, antikvarie, Christian Mühlenbock, museichef, och Anna Beckman, antikvarie, mer om den forna kyrkan och utgrävningarna. Även Göteborgs universitet och Edsleskogs hembygdsförening visar på sina hemsidor i bild och film mer om fynden från utgrävningarna.


---

Fler artiklar för dig