Nyheter

Annie Lööf först ut på Vårgårda möte - betonade framtidshoppet

Equmeniakyrkan bjuder in till folklig partiledarutfrågning i Vårgårda mitt under brinnande valrörelse

Den lilla orten Vårgårda hamnar strax före varje val i rampljuset, då partiledarna kommer hit för att låta sig frågas ut av pastorer. Allt är möjligt tack vare elva lokala församlingars engagemang och en bergfast tradition.
Dagen var på plats då årets upplaga av Vårgårda möte inleddes, med en optimistisk Annie Lööf (C) i rampljuset.

VÅRGÅRDA. En gång vart fjärde år intar Equmeniakyrkan det lilla västgötska samhället Vårgårda. Med sig i släptåg har de det politiska etablissemanget, då partiledarna några veckor inför riksdagsvalet låter sig frågas ut av samfundets pastorer.

Vårgårda möte har blivit en institution i varje svensk valrörelse och det är också ett helt unikt möte mellan kyrkan och politiken. 1968 hölls den första utfrågningen och samtliga partiledare, inklusive statsministern, kommer att passera revy inom de närmsta veckorna.

– Vi bär traditionen vidare med ödmjukhet och stolthet, säger Joakim Hagerius, en av utfrågarna och till vardags biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

Britta Hermansson och Joakim Hagerius, utfrågare på Vårgårda möte.

Han lägger till att det här betyder mycket för samfundet, som inför valet vill lyfta de tre områdena klimat, integration och religion, något som kommer att genomsyra årets upplaga av Vårgårda möte.

– Det har varit mycket att läsa på, konstaterar Britta Hermansson, riksevangelist, och även hon utfrågare av partiledarna.

Fullsatt och folkligt

Strax före 18.30 är det ett lämmeltåg av människor som strömmar in mot Tångahallen, en fotbollshall som provisoriskt byggts om till en kyrka under Vårgårda möte. Det är folkfest, gudstjänst och storpolitik i en salig blandning.

Publiken strömmar in till Vårgårda möte

Först ut bland partiledarna är Annie Lööf från Centerpartiet. Hon kommer till Vårgårda med stor retorisk optimism, där hon framme på scenen hela tiden vill peka på det hoppfulla, både när det gäller tekniska lösningar för att lösa klimatkrisen och hur integrationen går att lösa med att fler kommer i arbete.

När det kommer till religion pekar hon gladeligen ut alla kaffekokande centerpartister.

– Vi har en högkonjunktur för domedagsprofeter och dysterkvistar, summerar Annie Lööf då hon lyfter fram varför Centerpartiet vill vara ett hoppingivande parti.

Finns problem

– Men var finns frustrationen? flikar Joakim Hagerius in när budskapet om integration blev lite väl hoppfullt.

Och då visade det sig vara ganska lätt att få fram en mindre hoppfullbild också.

– Se bara på alla kravaller vi haft, att de kriminella gängen tar över hela stadsdelar, svarade Annie Lööf som erkände att integrationen inte alltid varit så lyckad, framför allt lyfte hon fram att utrikesfödda kvinnor hamnat på efterkälken.

Annie Lööf på Vårgårda möte

Byggs av församlingar

Vårgårda möte är möjligt tack vare Equmeniakyrkans olika församlingar i Vårgårdabyggden. Runt 250 volontärer har utan ekonomisk ersättning hjälpt till med allt från himmel och jord.

– Kan du bära bort den där lådan?

Platsansvarig Björn Rydetorp ger order till en av volontärerna bara några timmar innan Annie Lööf ska göra entré. Han har de senaste dagarna varit med och byggt scenen och gjort i ordning Tångahallen. Så här i sluttampen är det mest småputs som ska fixas och någon nervositet går inte att skönja.

– Det här är en stolthet för hela Vårgårda, säger Björn Rydetorp om Vårgårda möte.

Inte bara för församlingarna som ansvarar för arrangemanget. Han förklarar att det här engagerar hela bygden. Inte minst många av företagen, som involveras på olika sätt.

Börje Rydetorp och Niklas Dalén som ansvarat för arbete och volontärer inför Vårgårda möte

Projektledare Niklas Dalén nickar instämmande. Han berättar att de elva församlingar som är med och möjliggör det här tillsammans består av cirka 1 200 medlemmar.

– På ett sätt blir vi en enda stor församling tack vare det här, fastän vi består av många mindre delar, säger han.

I över ett års tid har det planerats, så för kyrkorna lokalt är Vårgårda möte långt mer än de tre veckorna då arrangemanget pågår. Förutom partiledarutfrågningar kommer de att de närmsta veckorna fira gemensamma gudstjänster inne i Tångahallen. Dessutom kommer det att hållas konserter, med bland annat gospelartisten Samuel Ljungblahd, och en rad andra kringarrangemang.

Kristna liberala värderingar

Tillbaka till utfrågningen av Annie Lööf. Det är en glad, folklig och jämförelsevis ganska snäll utfrågning, där C-ledaren får flera straffsparkar för att kunna flirta in sig hos den stora publiken. Exempelvis är det svårt att inte få sympati för henne då hon tillåts prata om sitt för tidigt födda barn och den livskris det innebar.

– Jag hade inte varit här om det inte var för svensk sjukvård, summerade Annie Lööf den berättelsen.

Annie Lööf på Vårgårda möte

Men ibland skjuter pastorerna också skarpt. Som när de konstaterar att Centerpartiets partiprogram och idéskrifter är helt befriade från saker som har med religion att göra. Med ett undantag.

– Ni verkar ha lagt all krut på kyrkopolitiken, konstaterar Joakim Hagerius.

Han tyckte själv att det var lite märkligt. Men Annie Lööf höll inte med.

– Det är viktigt att skilja vad ett parti i riksdagen ska göra och vad samhället ska göra, svarade hon.

– I ett idéprogram har vi inga beslut som är baserade på religion, utan där står vi upp för våra gröna och liberala värderingar, väldigt många av de liberala värderingar är ganska lika de kristna värderingarna, det handlar om medmänsklighet, solidaritet och omtanke om miljön och varandra.

Blev välsignad

Annie Lööf tryckte i samtalet hårt på att civilsamhället och trossamfunden måste få ha sin autonomi utan att politiker ska lägga sig i, samtidigt som hon något paradoxalt försvarade att Centerpartiet är med och styr Svenska kyrkan.

Men där ser det ut att bli en förändring. Partiet är på väg att välja en ny organisationsform där de som parti väljer att kliva åt sidan för att i stället låta en fristående gruppering ta över.

Bra eller dåligt? Annie Lööf sade sig vara nöjd med vad partiet än beslutar i frågan, någon personlig åsikt ville hon inte avslöja.

Första kvällen i Vårgårda möte avslutas med att Guds välsignelse läses över Annie Lööf, som sedan får en Frälsarkrans som present. Efter hennes framträdande väntar Jimmie Åkesson (SD), följt av hela partiledarligan. Vårgårda möte avslutas den 28 augusti med att statsminister Magdalena Andersson (S) kommer på besök.

Annie Lööf på Vårgårda möte

---

Fakta: Partiledarutfrågningarna i Vårgårda

  • Vårgårda möte, som formellt har bytt namn till Partiledarutfrågningarna i Vårgårda, är ett arrangemang som varje valår brukar hållas i västgötska Vårgårda.
  • Hit kommer alla partiledare för att bli utfrågade och i onsdags inleddes det hela med att Annie Lööf (C) var på besök.
  • Vårgårda möte lockar en storpublik, men det går också att följa utfrågningarna via Equmeniakyrkans olika digitala kanaler.

---

Fler artiklar för dig