Nyheter

Kritik mot kyrka - bjöd in “en av Kremls värsta propagandister” att tala

“Hade vi då vetat vad vi vet nu hade vi inte bjudit in honom”, säger domkyrkokaplan Lena Sjöstrand

På Hiroshimadagen bjöd Lunds domkyrka in gästtalaren Anders Romelsjö, som av kritiker kallas “en av Kremls värsta propagandister”.
Domkyrkokaplan Lena Sjöstrand menar att hon brustit i sin bakgrundskontroll av den inbjudne talaren.

I samarbete med Svenska freds lokalförening i Lund högtidlighöll Lunds domkyrka i helgen Hiroshimadagen, till minne av bombningarna av Hiroshima och Nagasaki 1945.

Gästtalare under fredsbönen i domkyrkan var Anders Romelsjö, läkare och pensionerad professor, som driver nättidningen Global politics. Både Svenska kyrkan och Svenska freds har kritiserats för valet av gästtalare.

Före evenemanget skrev exempelvis Patrik Oksanen, senior fellow vid den säkerhetspolitiska tankesmedjan Frivärld, på Twitter att Romelsjö är “en av Kremls värsta propagandister” och att han “står på Rysslands sida i att utplåna Ukraina”.

Sedan Rysslands invasionskrig mot Ukraina inleddes i februari i år har Anders Romelsjö publicerat en rad texter om kriget i sin nättidning, bland annat en av en gästskribent som beskriver kriget som “det USA-ledda kriget mot Ryssland”. Skribenten hävdar vidare att kriget “utvecklas som en monumental konspiration mot världens befolkningar” och att det har “organiserats bakom ryggen på folket och presenteras för allmänheten som ett fullbordat faktum”.

Efter lördagens evenemang i Lunds domkyrka har Blekinge läns tidnings ledarskribent Anders Gustavsson ifrågasatt att Svenska freds “befattar [...] sig med en sådan person som Anders Romelsjö” om organisationen inte vill vara “Putins nyttiga idioter”. Han frågar sig också varför Svenska kyrkan ger “denna del av tokvänstern en plattform i självaste Lunds domkyrka”.

Beklagar bristande bakgrundskoll

På måndagen konstaterade Svenska kyrkan i Lund i ett uttalande att “vi inte gjort en tillräcklig bakgrundsundersökning i samband med valet av gästtalare och beklagar detta djupt”.

Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan och arbetsledande komminister i Lunds domkyrka.

– Det jag främst ångrar är att vi inte gjorde en grundligare bakgrundskoll av Anders Romelsjö för att därmed kunna undvika den olyckliga situation som vi är i nu, där en bön för fred blivit en sorts konfliktyta. Hade vi då vetat vad vi vet nu hade vi inte bjudit in honom. Då hade fokus legat på att uppmärksamma Hiroshimadagen och inget annat, säger Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan och arbetsledande komminister i Lunds domkyrka.

Är det på grund av uppmärksamheten eller på grund av vad han står för som du ångrar den bristande bakgrundskollen?

– Det han framförde i sitt tal handlade om kärnvapensituationen i världen och var oproblematiskt. Det handlade inte om Ukraina. Men den uppmärksamhet som detta har väckt har fått oss att studera det större sammanhanget av hans uppfattningar närmare. Det är kombinationen av uppmärksamheten och sammanhanget som gör att jag ångrar att vi inte gjorde en grundligare koll i förväg.

Kan han bjudas in till ett liknande evenemang igen?

– Det är inte aktuellt i dag. Inför en sådan situation skulle jag i så fall dels behöva avsätta tid för att prata med Anders Romelsjö själv, dels behöva sätta mig in i hans texter och uttalanden på ett mer grundligt sätt för att se vad jag skulle komma fram till. Det finns olika typer av program som man kan arrangera, och man kan tänka sig ett samtal mellan personer med olika ståndpunkter där han skulle kunna medverka, säger Lena Sjöstrand.

Romelsjö beklagar i sin tur

Anders Romelsjö beklagar i sin tur Svenska kyrkan i Lunds uttalande och säger att ingen därifrån kontaktat honom för att höra hur han ser på Rysslands angrepp mot Ukraina.

Anders Romelsjö.

– Samma dag som Rysslands angrepp mot Ukraina blev känt tog jag i Svenska fredsrådet initiativ till ett uttalande som fördömde angreppet, och uttalandet antogs mycket snabbt av styrelsen. Jag har alltså aktivt arbetat för att angreppet ska fördömas, säger han.

Det uttalande som Anders Romelsjö hänvisar till publicerades den 27 februari. I det sades att “Sveriges fredsråd fördömer Rysslands angrepp på Ukraina” – samtidigt som EU, Nato och USA kritiserades för den uppkomna situationen. I samma uttalande fördömdes ”Natos uppladdning mot Ryssland”.

Svenska freds: ”Oacceptabla uttalanden”

Utöver Svenska kyrkan i Lund har även Svenska freds riksorganisation i efterhand uttalat sig om fredsbönen i Lunds domkyrka. Organisationen uppgav på måndagen att det är “mycket olyckligt att en av Svenska freds lokalföreningar bjudit in en talare till fredsbönen i Lunds domkyrka på Hiroshimadagen som regelbundet sprider oacceptabla uttalanden och som inte är förenliga med Svenska freds analyser och argument”.

– Jag uppfattar det som att Svenska freds inte kände till att jag i Sveriges fredsråd redan från början fördömde Rysslands angrepp på Ukraina, säger Anders Romelsjö med hänvisning till uttalandet från den 27 februari.

Fler artiklar för dig