Nyheter

Kristet nätverk bjuder in “ex-homosexuella” - nekas lokal

“Vi tycker att det här är en viktig fråga”, säger Bengt Mellin från det nätverk som bjudit in talare som tidigare säger sig ha varit homosexuella

Två talare har bjudits in till ett mindre arrangemang i Gränna för att berätta om hur de blivit “fria från sin homosexualitet” efter att ha mött Jesus. Det har fått en lokal förening att dra tillbaka uthyrningen av sina lokaler, då de inte vill stå bakom budskapet. Frågan får en extra laddning då flera politiska partier vill förbjuda omvändelseförsök av hbtq-personer.

Det är Jönköpings-Posten som är först med att berätta om hur Grenna Kulturgård väljer att avbryta sin uthyrning till nätverket “Sista tiden”, ett nätverk som på sin Facebooksida främst riktat in sig på frågan om tidens slut och vars sida har cirka 70 följare. Nu uppmärksammas de för att bjuda in till ett arrangemang där två talare ska berätta om hur de blev av med sin homosexuella läggning efter att ha mött Jesus. En av dem är amerikanen Wayne Blakely som säger sig ha levt som homosexuell i fyrtio års tid innan han förändrades.

Arrangemanget “Hbtq – kan man välja?” presenteras i en tid då flera politiska partier driver på för att förbjuda omvändelseterapi, vilket gör frågan extra känslig.

Liten grupp

Bengt Mellin är med i nätverket “Sista tiden” och berättar att de är en ganska liten grupp, där han själv brukar predika på samlingar ibland. Han är själv med i samfundet Sjundedagsadventisterna, men berättar att nätverket även lockar till sig kristna från andra sammanhang.

Varför har ni bjudit in personer som säger att de inte längre är homosexuella efter att ha mött Jesus?

– För att vi tycker att det är aktuellt, att det är en viktig fråga, säger Bengt Mellin.

Han tycker att det i massmedia är väldigt ensidigt i den här typen av frågor och att bara en typ av åsikter får komma fram.

– Vi vill därför ge exempel på personer som har levt som homosexuella men som valt att inte längre göra det. Vi tror att det kan vara ett stöd för många.

Är ert syfte att få folk att ändra sexuell läggning?

– Vi vill att människor som lever som homosexuella ska ändra sig, svarar Bengt Mellin.

Men, påpekar han, att beskriva det här som omvändelseterapi tycker han är problematiskt.

– Då får man först tänka på vad man menar med begreppet, det går att lägga in olika värderingar i det. Ofta blir det en nidbild, att det vi gör ses som någon form av exorcism. Men vi är inte alls för något sånt, utan vi vill tala och resonera med folk på ett förnuftigt sätt, samt be för folk. Men då krävs det att personen är med på det hela och att det sker på ett ödmjukt sätt.

Att pressa någon att ändra sin sexualitet mot sin vilja går inte, menar Bengt Mellin. Snarare handlar det om att ge vägledning till den som självmant ber om hjälp, samt att lyfta fram det som står i Bibeln och slutligen lita på Gud.

Bengt Melin från nätverket "Sista tiden" och medlem i Sjundedagsadventisterna.

Lokal dras in

Arrangemanget har nu stött på patrull då föreningen Grenna kulturgård valt att dra tillbaka uthyrningen av sina lokaler.

Varför?

– När vi gick in och lyssnade på den här mannen från USA så förkastade han allt vad homosexualitet heter, det var Satans verk tyckte han, säger Inger Krantz, ordförande i föreningen.

– Alla har rätt till sin sexualitet, vi ville inte vara med och bidra till det här. Därför har vi sagt nej.

Bengt Mellin har förståelse för att de nekas att hyra lokalen.

– Vi kan inte klandra den här föreningen, de är pressade av det klimat som råder i Sverige och känner sig väldigt trängda, säger han.

Men det är bara i kulturhusets stora sal som det kristna nätverket inte längre får hyra in sig. Däremot finns det mindre rum i samma hus som de fortfarande kan använda, eftersom det är Jönköpings kommun som har ansvaret där. Efter att medier börjat uppmärksamma arrangemanget säger Bengt Mellin att det inte är otroligt att även kommunen kan komma att sätta stopp för dem.

– Men vi har vissa reservplaner, säger han.

---

Fakta: Omvändelseterapi

  • Omvändelseterapi är ett begrepp som syftar på försök att förändra en persons sexuella läggning.
  • Flera partier driver i valrörelsen på för att omvändelseterapi ska förbjudas.
  • Bland annat är vissa religiösa sammanhang i blickfånget, då flera anklagas för att använda sig av omvändelseterapi.

---

Fler artiklar för dig