Nyheter

Dags för predikanternas partiledarutfrågning

Vårgårda möte är Equmeniakyrkans stora kyrkliga partiledarutfrågning – alla partiledare kommer att delta

Nu börjar Vårgårda möte. Under de kommande veckorna kommer samtliga partiledare att vara på plats för att frågas ut av Equmeniakyrkans företrädare. Först ut är Annie Lööf (C).

Med några veckor kvar till riksdagsvalet är det dags för partiledarna att ta klivet upp på kyrkornas estrad. Nu drar nämligen Vårgårda möte i gång, den populära och traditionstyngda utfrågningen som hållits sedan 1968 i samband med valen. Här har alla stora svenska politiker passerat revy, och alla åtta riksdagspartier skickar dit sina ledare. Miljöpartiet väljer till och med att skicka bägge sina språkrör.

Utfrågarna i årets upplaga av Vårgårda möte är riksevangelist Britta Hermansson, som varit med tidigare, och biträdande kyrkoledare Joakim Hagerius, som gör debut i den här utfrågarrollen.


Från Annie till Magdalena

Först ut av partiledarna är Annie Lööf (C) som kommer till Tångahallen i Vårgårda på onsdag kväll. Efter hennes framträdande följer några intensiva veckor då samtliga partiledare kommer att passera revy innan slutligen statsminister Magdalena Andersson (S) ställer sig på scenen, vilket sätter punkt för arrangemanget. Det här blir också första gången som den relativt nytillträdda statsministern låter sig utfrågas av kyrkliga företrädare.

Utfrågningarna i Vårgårda brukar följas av tusentals personer på plats i den sporthall som gjorts om till en provisorisk kyrkolokal. Det här är också en av få möjligheter för partiledarna att framträda live inför en storpublik i valrörelsen.

Hur ser det ut inför årets upplaga av Vårgårda möte?

– Nu är vi verkligen på tårna, det laddas för fullt, säger Elina Alavik, pressansvarig för Vårgårda möte.

– Vi vet att det här lockar mycket publik, och Annie Lööf som öppnar vet vi brukar dra storpublik.

Hon berättar att det är elva församlingar i Vårgårdabygden som tillsammans gör det här möjligt, men att hela den västgötska bygden sluter upp bakom det här.

– Vi har i år jobbat ihop ett bra koncept, med lite nya saker, men många kommer också att känna igen sig sedan tidigare år, säger Elin Alavik.

Vårgårda möte går att följa även om man befinner sig en bit på avstånd. Equmeniakyrkan kommer att sända live och göra utfrågningarna tillgängliga även i efterhand via Facebook och samfundets egen Youtubekanal.

– Allt går att hitta via vår hemsida, säger Elin Alavik.

Inte bara politik

Partiledarutfrågningarna kommer att kombineras med flera andra arrangemang inne i Tångahallen, både Samuel Ljungblahd och Jeremia är artister som kommer att hålla konserter inom ramen för Vårgårda möte. På söndagar blir det också gemensamma gudstjänster för alla de församlingar som är involverade. Även Equmeniakyrkans kyrkokonferens kommer att hållas i Tångahallen under den närmaste helgen.

---

Fakta: Vårgårda möte

  • Nu börjar Vårgårda möte, partiledarutfrågningar i regi av Equmeniakyrkan.
  • Först ut är Annie Lööf (C), 10 augusti, följt av Jimmie Åkesson (SD), 11 augusti.
  • Vidare kommer Ulf Kristersson (M), 18 augusti, Nooshi Dadgostar (V), 19 augusti, Johan Pehrson (L), 23 augusti, Ebba Busch (KD), 24 augusti, Märta Stenevi och Per Bolund (MP), 25 augusti och slutligen Magdalena Andersson (S), 28 augusti.

---

Fler artiklar för dig