Nyheter

Pastorer samlar berättelser från konvertiter: ”Absurt”

Ett år sedan talibanerna tog över Afghanistan - nu vill pastorer sätta ljus på konvertiter som fått avslag på asylansökningar i Sverige

Pingstpastorerna Christian Mölk och Bengt Sjöberg går i bräschen för en insamling av berättelser från afghanska konvertiter som fått avslag på sina asylansökningar.

När talibanerna tog över Afghanistan i augusti 2021 kunde afghanska medborgare i Sverige söka ny prövning hos Migrationsverket. Anledningen till det var att det kunde finnas nya skyddsskäl. Ändå fortsätter konvertiter att få avslag på sina asylansökningar.

– Det är helt absurt. Afghanistan var världens farligaste land för kristna innan talibanerna tog över. Nu när talibanerna har makten vill Sverige ändå skicka tillbaka kristna dit. För mig är det sådan dignitet på det rättsövergreppet att man har svårt att tro att det är Sverige man pratar om, säger pastorn Christian Mölk.

Efterlyser berättelser

I dagarna har han och Bengt Sjöberg, även känd som flyktingpastorn, skickat ut ett brev där de vädjar till konvertiter som fått avslag på sin asylansökan i år, att höra av sig med sina berättelser. Tanken är att de ska samlas in och tas vidare till medier och myndigheter. Uppmaningen att höra av sig sprids nu via medier och sociala kanaler på nätet. En liten grupp har också tillsatts för att jobba med projektet.

– Deras berättelser måste höras, säger Christian Mölk.

Tanken är att göra en sammanställning och använda den som underlag i kontakt med myndigheter.

– Vi har flera kontakter och kanaler till Migrationsverkets rättsavdelning. Det är dem vi behöver visa berättelserna för.

Hur många berättelser som krävs för att få gehör vet han inte, men kvalitet går före kvantitet, menar Christian Mölk.

– Om det är bra berättelser räcker det med ett par stycken för att få fram deras röst.

Christian Mölk, pastor i Pingst Härnösand

Många avslag

Han ser att många av avslagen liknar varandra.

– Migrationsverket sa att det skulle bli en ny prövning av konvertitärendena efter att talibanerna hade tagit makten i Afghanistan. Då blev vi väldigt glada över att alla skulle få en ny chans, men nu visar det sig att många fortfarande inte blir trodda och ska skickas tillbaka.

Christian Mölk spekulerar i vad det kan bero på.

– Migrationsverket behöver ses över. Deras beslut är godtyckliga och rättsosäkra. Samma berättelse kan leda till ett positivt beslut ena gången och negativt beslut andra gången, utan att man vet varför. Det kan också vara ett resultat av att de högsta politikerna har sagt att man vill utvisa fler. Då får Migrationsverket press på sig att göra fler avslag.

Tydlig besvikelse

Konvertiter har nämnts uttryckligen som en grupp som ska få en ny prövning, hävdar han.

– Vi blev jätteglada och tänkte att de lyssnar och lyfter fram konvertiter. Men vi ser nu att resultatet av de här prövningarna är flera avslag, säger Christian Mölk.

Projektet med insamlingen av berättelserna är i sin ringa begynnelse. Det är han själv och Bengt Sjöberg, som står som initiativtagare, men de hoppas få uppbackning från fler håll.

– Efter semestrarna hoppas vi få med oss samfund och andra organisationer, säger Bengt Sjöberg.

Många trodde att Bengt Sjöberg skulle bli missionär precis som flera andra i hans familj. I stället har han fått lära känna "hela världen" genom flyktingarna som han mött i Filipstad.

---

Fakta: Efterlysta berättelser

  • Ansvarig för insamlingen av berättelserna är Christian Mölk och Bengt Sjöberg.
  • Personliga berättelser efterlyses av konvertiter som fått avslag i år på sin asylansökan.

---

Fler artiklar för dig