Dan Salomonsson, pastor i Uppsala Pingst, menar att Dagens snittsiffror på givandet i svenska frikyrkor är missvisande. Anledningen är att även personer utan inkomst räknas in i statistiken.
– I vår församling skulle jag säga att hälften helt saknar inkomst. Bland de som har inkomst är givandet betydligt större, säger han till Dagen.
Dagen berättade i tisdags att snittgivandet för åtta av landets största frikyrkoförsamlingar landar på 4 000-5 000 kronor per år. Det motsvarar en-två procent av en normal årslön, snarare än de tio procent som historiskt rekommenderats att en medlem bör ge i kollekten.
Men Dan Salomonsson, pastor i Pingstkyrkan i Uppsala, reagerar på uträkningarna. Att slå ut de totala gåvointäkterna på hela medlemsantalet menar han leder fel. Orsaken är att inkomsterna är så ojämnt fördelade.
– Ta vår församling som exempel. En tredjedel är nysvenskar som ännu inte etablerat sig på arbetsmarknaden. Dessutom finns många studenter, barn, tonåringar och pensionärer som har mycket låg eller helt saknar inkomst.
Många saknar inkomst
När Dan Salomonsson summerar de personer som han tror helt saknar inkomst kommer han fram till att det rör sig om så många som hälften. I denna grupp räknar han även in studenterna. Utöver nämnda grupper finns även pensionärer som har mycket små inkomster.
Kvar återstår alltså, i Uppsala Pingsts fall, omkring 400-500 personer som kan antas ha så hög regelbunden månadsinkomst att de kan bära församlingens kostnader för ett flertal anställda, fastighetsskötsel och olika satsningar.
– Jag tror alltså att givandet i procent är betydligt högre bland dem som har en inkomst och kan ge till församlingen, säger han.
En minoritet bär merparten
Om det är som Dan Salomonsson påstår, skulle detta innebära att det i själva verket är en minoritet som bär merparten av kostnaderna för hela verksamheten.
– Jag tänker att det ser ut som samhället gör i övrigt, att ett fåtal bär kostnaderna för många. Där är församlingarna inte annorlunda.
Uppsala Pingst gör ingen granskning av enskilda givares bidrag. Det innebär att de inte med säkerhet kan veta ifall de hundratals medlemmar som bör ha stabila månadsinkomster ger tio procent. Eller i fall några enstaka höginkomsttagare egentligen står för det mesta.
Förundras av givandet
Men när de räknat fram hur många som antas kunna ha inkomst och jämfört med de totala intäkterna tycker Uppsala Pingst att de inte hamnar så långt från vad ett tionde ändå skulle kunna motsvara.
Dan Salomonsson är samtidigt förundrad över att givandet i församlingarna över huvud taget fungerar.
– Man måste se till givandets principer, att det är större än att man själv ska få något tillbaka. För det finns verkligen ingen egen personlig ekonomisk uppsida med att ge pengar till en församling. Allt vi gör finansieras med frivilliga gåvor, och det är helt fantastiskt egentligen, säger han.
---
Fakta: Dagens genomgång
Dagen har tagit del av årsredovisningarna från åtta av de största frikyrkoförsamlingarna i Sverige. I största möjliga mån har vi utgått från posten “gåvor”, dit ibland även kyrkoavgiften räknas. Gåvosumman har sedan dividerats med det totala medlemsantalet.
- Livets ord, Uppsala (1 750 medlemmar): 17 602 kr/medlem
- Hillsong Church, hela Sverige (ev. 5 000 medlemmar): 7 024 kr/medlem
- Smyrnakyrkan, Göteborg (3 353 medlemmar): 5 464 kr/medlem
- Pingstkyrkan, Jönköping (2 342 medlemmar): 5 047 kr/medlem
- Pingstkyrkan, Västerås (1 355 medlemmar): 4 834 kr/medlem
- Pingstkyrkan, Linköping (1 471 medlemmar): 4 752 kr/medlem
- Saronkyrkan, Göteborg (1 148 medlemmar): 4 085 kr/medlem
- Immanuelskyrkan, Stockholm (1 369 medlemmar): 3 924 kr/medlem
Fotnot: Filadelfiakyrkan i Stockholm och Europaporten i Malmö, som även ingår i listan över de största frikyrkorna har inte gått att nå med anledning av semester.
---
[ Så mycket tjänar pastorerna i Sveriges största frikyrkor ]