Nyheter

Historisk ursäkt av påven: Övergreppen var folkmord

Historisk ursäkt av Franciskus för kyrkans delaktighet i behandlingen av ursprungsbefolkningen i Kanada, skriver Reuters

Påven anser att de övergrepp som Kanadas ursprungsbefolkning utsattes för i katolska skolor var folkmord.

Det sa Franciskus vid en presskonferens ombord på flygplanet på vägen hem från ett sex dagar långt besök i Kanada.

“En historisk ursäkt” av påve Franciskus för kyrkans delaktighet i behandlingen av ursprungsbefolkningen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Påvens uttalande kom som svar på en fråga från en kanadensisk journalist. Denne undrade varför Franciskus inte använt uttrycket “folkmord” under sitt besök, och om han samtycker till att kyrkan deltog i ett folkmord.

– Det är sant att jag inte använde det ordet. Men jag beskrev det som ett folkmord. Jag bad om ursäkt och om förlåtelse för det som skedde, vilket var folkmord, svarade påve Franciskus.

– Jag fördömer detta agerande från kyrkan, som bestod i att barn skildes från sina föräldrar i syfte att förändra deras sätt att leva, personlighet, sinnelag och traditioner.

Anonyma gravar

Orsaken till att påven besökte Kanada var just att be om ursäkt för de övergrepp som Katolska kyrkan begick mot ursprungsbefolkningen från slutet av 1800-talet och fram till och med 1990.

Under drygt ett århundrade skildes 150 000 barn från sina föräldrar och sattes på internatskolor. De fråntogs familj, språk och kultur i en assimileringspolitik som nyhetsbyrån AFP beskrivit som misslyckad.

Barnen utsattes också för grova övergrepp och många barn dog av svält under skoltiden. De begravdes i anonyma gravar.

Förra året upptäcktes hundratals sådana anonyma gravar vid en av dessa skolor. Fyndet väckte upprörda känslor i ett land som de senaste åren börjat ta itu med detta dystra kapitel i sin historia.

I ett rapport 2015 beskrev Kanadas sannings- och försoningskommission behandlingen av ursprungsfolkens barn som ett “kulturellt folkmord”.



Fler artiklar för dig