Nyheter

Svenska missionsrådet: Viktigt att bevaka religionsfrihet i kristider

Sverige deltog i stor konferens om religionsfrihet

Religiösa minoriteters utsatthet, tvångskonvertering och hädelselagstiftning. Det är några av frågor som lyftes vid en internationell konferens om religions- och övertygelsefrihet i London nyligen. I kristider är det ofta minoriteter som råkar värst ut, påpekar Katherine Cash, som deltog för Svenska missionsrådets räkning.

Sverige representerades vid konferensen i London av Ulrika Sundberg, som sedan 2019 är särskilt sändebud för interkulturell och interreligiös dialog.

“Londonkonferensen avhandlade många utmaningar, såsom sociala medias roll vad gäller att sprida hat, gränsdragningen mellan yttrandefrihet och religions- och övertygelsefrihet, vikten av att tidigt upptäcka och förebygga grava och/eller systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter, samt förföljelse av religiösa minoriteter”, berättar Ulrika Sundberg för Dagen i en intervju per mejl.

“Vidare diskuterades bl.a. skydd av religiösa platser, religiösa gruppers utsatthet i krig eller konflikter, blasfemi (hädelse), tvångskonvertering liksom tvångsäktenskap.”

Open Doors har rapporterat om att situationen för kristna minoriteter runt om i världen förvärrats under pandemin. Under dessa år har regeringarna inte kunnat bevaka skyddet för religiösa minoriteter lika aktivt som annars.

Påverkansarbete på undantag

“På grund av pandemin har det inte varit möjligt att bedriva verksamhet som vanligt. Ur det perspektivet har till exempel landbesök och dialog inklusive påverkansarbete kommit mer på undantag”, säger Ulrika Sundberg.

“Mina insatser utförs i nära samverkan med det arbete som görs av vår ambassadör för mänskliga rättigheter, vårt sändebud för religion och konflikter liksom vårt sändebud till Vatikanen”, berättar Ulrika Sundberg för Dagen i en intervju som skett via mejl.

“I verksamheten ingår att främja respekt för religions- och övertygelsefrihet samt öka skyddet av religiösa minoriteter, med särskild fokus på Mellanöstern och Nordafrika. Men även att verka globalt, samt att driva jämställdhetsfrågor och icke-diskriminering av alla individer.”

Däremot har arbetet fortsätt på mellanstatlig nivå, ofta virtuellt.

Tillsammans med EU har Sverige till exempel lagt fram resolutioner om religions- och övertygelsefrihet i FN:s generalförsamling och i rådet för mänskliga rättigheter.

Viktigt fortsätta bevaka

Katherine Cash, som deltog i Londonkonferensen, är sakkunnig i religions- och övertygelsefrihet vid SMR. Hon betonar vikten av att både regeringar och frivilligorganisation också i tider av kris fortsätter att bevaka religionsfrihet.

– När vi som nu har krig, inflation och skenande matpriser globalt, är det ofta minoriteter som redan diskrimineras som råkar värst ut, säger hon till Dagen.

– Det mönstret såg vi redan under pandemin. Så det finns ett behov av att hålla bollen i luften och inte tappa den.

Katherine Cash, sakkunnig vid Svenska missionsrådet

Svenska missionsrådet, SMR, har länge arbetat med att lyfta betydelsen av religions- och övertygelsefrihet, och har tillsammans med sina partnerorganisationer tagit fram en rad material för både beslutsfattare och för lokalt engagerade.

Bland annat har SMR pekat på sambandet mellan ett krympande demokratiskt utrymme och den negativa utvecklingen för religions- och övertygelsefrihet, och påtalat att bristen på religionsfrihet slår särskilt hårt mot jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Arbetar mot antisemitism

Ulrika Sundberg är även engagerad i arbetet mot antisemitism, där Sverige bidrar till att ta fram en internationell handlingsplan mot antisemitism inom FN.

Senast i slutet av juni var hon moderator när FN:s särskilde rapportör för religions- och övertygelsefrihet, Ahmed Shaheed, lanserade förslag till en global handlingsplan för kampen mot antisemitism. Eventet arrangerades av Judiska världskongressen, samt Sveriges och Israels beskickningar vid FN i Genève.

“För Sverige är kampen mot antisemitism och uppföljningen av staters åtaganden i Malmö Internationella Forum för Förintelsens hågkomst och bekämpandet av antisemitism prioriterat, särskilt under vårt ordförandeskap av Internationella alliansen om Förintelsens hågkomst (IHRA).”

---

Fakta: Sändebudet för religionsdialog

  • Sverige har sedan 2016 ett särskilt sändebud för interreligiös och interkulturell dialog, inklusive för det internationella arbetet mot antisemitism och islamofobi.
  • Sändebudet är ackrediterad för Sverige vid Islamiska samarbetsorganisationen (OIC).
  • Representerar Sverige i Internationella kontaktgruppen för religions- och övertygelsefrihet, vilken inrättades av Kanada 2015.
  • Representerar Sverige gentemot Internationella alliansen för religions- och övertygelsefrihet, som leds av Storbritannien. Sverige har status som “vän” till Alliansen.

---

Fler artiklar för dig