Nyheter

Nordirländsk fredsmäklare är död

David Trimble var en av arkitekterna bakom långfredagsavtalet 1998 som skapade större stabilitet på Nordirland

Politikern David Trimble är död. Han hade en nyckelroll i långfredagsavtalet 1998 som skapade större stabilitet på Nordirland. Både meningsfränder och antagonister hyllar honom.

Unionisten David Trimble var Nordirlands premiärminister, eller försteminister, mellan 1998 och 2002.

Innan dess var han med och förhandlade fram det så kallade långfredagsavtalet som gjorde slut på flera årtionden av politiska konflikter och våld på Nordirland, vilket ledde till fred, rapporterar TT.

För sina insatser som brobyggare och fredsmäklare fick han tillsammans med John Hume, partiledare för det nordirländska Labourpartiet, Nobels fredspris 1998.

Efter tillkännagivandet om hans bortgång hyllas David Trimble av en rad personer, inklusive sådana som delar hans åsikter och meningsmotståndare.

Church Times uppmärksammar att John McDowell, ärkebiskop av Armagh och den ene av två ärkebiskopar som leder Irlands kyrka, stämmer in i hyllningskören:

“I en tid när synen på ledarskap har tunnats ut och förlorat sin innebörd på grund av ledares slaviska eftergifter för rådande opinion, representerade David Trimble en annan sorts politiker” anser ärkebiskopen.

Strävade efter samförstånd

McDowell beskriver David Trimble som “orubblig i sin lojalitet till unionen” samtidigt som han “var en av de första unionistledarna för vilken ordet samförstånd utgjorde en positiv innebörd moraliskt, socialt och politiskt”.

Och förre brittiske premiärministern Tony Blair, som ibland talat om sin kristna övertygelse, lyfter fram David Trimbles enorma betydelse för fredsprocessen på Nordirland och definierar den som “kolossal”.

Trodde på demokratin

USA:s förre president Bill Clinton säger att Trimbles “tro på demokratin gjorde att han stod upp” för en process där man lyckades lyssna på varandra, trots olika uppfattningar i många frågor.

Även om grundkonflikten fortfarande finns kvar, anser många att David Trimbles engagemang och gärning betytt mycket för att minska motsättningarna mellan protestanter och katoliker.

David Trimble var också partiledare för Ulsters unionistparti, UUP. Han dog efter en kortare tids sjukdom. Han blev 77 år och efterlämnar sin fru Daphne och deras fyra barn.

Fler artiklar för dig