Nyheter

Svenskarnas kristna historia får nytt liv i app

Grundaren: Det muntliga berättandet kopplar samman människor som lever nu och människor som levt genom andra tider. Känslorna är desamma.

I en ny app får lyssnare ta del av händelser och livsöden från kyrkans historia - som när Jesusfiguren försvann från kyrkan i Gimo utanför Östhammar, efter en förlossning

“Det är dags. Spring och hämta Jesusbarnet! Stina såg sig om efter den lilla träfiguren som brukade finnas där i kyrkan. Den var borta. Hur skulle det nu gå för husmor? Skulle hon verkligen klara sig genom förlossningen utan Jesus hjälp?”

Ungefär så börjar den drygt tre minuter långa berättelsen om Jesusfiguren som försvann från altaruppsatsen i Hökhuvuds kyrka i Gimo, Uppland, i början på 1500-talet. Många kvinnor dog i barnsäng på medeltiden och enligt berättelsen fick kvinnor låna hem Jesusfiguren för att få extra beskydd. Men hos någon blev den kvar och är sedan dess försvunnen från kyrkan.

Muntligt berättande

– Det muntliga berättandet kopplar samman människor som lever nu och människor som levt genom andra tider. Känslorna är desamma. Jag får alltid en liten tår i ögat när jag hör den här berättelsen, säger Lisa Evertsson Norrevik.

Hon är grundare och vd för appen Storystop, vars syfte är att synliggöra historier och händelser från förr. Jesusfiguren som försvann från Hökhuvuds kyrka är en av berättelserna. Genom att klicka på en karta och plats får man upp historiska händelser som ägt rum just där. Berättelser finns från hela landet och många har kyrklig anknytning.

– Man kan se att tron har hjälpt människor genom århundraden. Vi behöver tron för att ta oss igenom svåra tider, säger hon.

Saknade berättelserna

Lisa Evertsson Norrevik fick inspirationen att skapa tjänsten av sin far. Han var mellanstadielärare och en skicklig berättare, förklarar Lisa. När hon var barn och familjen reste runt i Sverige brukade pappan berätta om platserna de besökte. Dessa berättelser saknade hon i vuxen ålder och därför skapade hon appen.

– Jag visste att berättelserna fanns där ute. Om vi bara kunde samla och dela dem.

Hittills har 60 kyrkor i Uppsala län varit med och bidragit med berättelser, men även privatpersoner får berätta. Under pandemin när intresset för de existentiella frågorna ökat har även lyssnarskaran tilltagit.

Går det att verifiera att berättelserna är sanna?

– Det är svårt att verifiera i efterhand. Lyssnaren får vara lite källkritisk. Avsändare som ett stift, kommunen eller museum är så klart lite säkrare underlag.

---

Fakta: Storyspot

  • Grundades 2017.
  • Är ett samarbete med Svenska kyrkan och 70 kommuner.

---

Fler artiklar för dig