Nyheter

Bombattack mot kyrkan Hagia Sofia i Syrien under invigning

Bombattack mot nyinvigda kyrkan Hagia Sofia ledde till både dödsoffer och många skadade.

Under söndagen dödades åtminstone en person och många skadades när en bomb föll över en kyrka som höll på att invigas i närheten av Syriens centrala provins Hama, rapporterar Catholic news agency. Uppgifter säger att det var två som dödades och tolv som skadades.

Den brittiska krigsövervakaren Syrian Observatory for Human Rights, som har ett stort nätverk av källor på platsen, bekräftade attacken. De säger också att det antas vara en rebellgrupp i närheten som utfört attacken mot dessa civila som firade öppnandet av Hagia Sofia-kyrkan, som ligger ungefär 20 mil nordväst om Hama. Det är ännu inte känt om explosionen orsakades av en raket som avfyrades mot ett område nära platsen där ceremonin hölls eller av en drönare utrustad med sprängämnen.

En av deltagarna fångade attacken på video:

Replika av Sofia-kyrkan

Kyrkan byggdes lik Istanbuls Hagia Sofia-kyrka av regeringarna ledda av Bashar al-Assad och Vladimir Putin. Detta som ett svar på den turkiska regeringens omvandling av den byggnaden till en moské. Syriens statliga media rubricerade attacken som ett terroristattentat.

Söndagens attack kom två dagar efter en bombning som dödade sju personer, varav fyra barn, i den rebellkontrollerade regionen Idlib, skriver Arab news. Observatoriet sa att fredagens attack orsakades av ryska flygangrepp.

Ungefär hälften av Idlib-provinsen samt delar av Aleppo, Hama och Latakia-provinserna kontrolleras av Hayat Tahrir Al-Sham, det som tidigare var Al-Qaidas franchise i Syrien. Kriget som pågått i Syren sedan 2011 har kostat nära en halv miljon människor livet och tvingat halva landets befolkning på flykt.

Fler artiklar för dig