Nyheter

Vineyard samlar 1000 på nordiskt sommarläger

Men nästa år blir samlingarna nationella

God atmosfär och stämning. Så beskriver Mats Joelsson, pastor i Jönköping, det stora sommarläger för Vineyard i Norden som pågått den här veckan på Nyhemsgården utanför Mullsjö.

– Det har varit en enorm glädje att få ses igen, och en väldigt god atmosfär och stämning bland unga såväl som vuxna, säger Mats Joelsson, som har varit en av flera medarbetare på Vineyard Nordic Summer Camp.

Lägret, som inleddes i söndags, är det första sedan 2019. Det samlade drygt 1 000 personer, varav många bodde på området. Ett stort team från Litauen var med, liksom ett 30-tal deltagare från Ukraina.

– Vi hade ett fantastiskt väder, nästan för varmt. I går hade vi dopförrättning med 24 personer och då var stora delar av lägret samlat nere vid stranden, säger Mats Joelsson.

“Stepping out”

Årets tema är “Stepping out”.

– Talarna har gett oss lite olika infallsvinklar på temat: att ta nya steg in i framtiden efter pandemin, att våga göra nytt i tro, och att ha nya visioner, säger Mats Joelsson.

Mats Joelsson, pastor Vineyard Jönköping.

– Som församling kan vi behöva se att vi i dag inte är precis desamma som för tre år sedan, och fråga oss hur vi går vidare. Det är en nyttig och sund reflektion att göra.

Dagarna på lägret har innehållit både undervisning, lovsång och förbön.

En av de inbjudna talarna var Mike Pilavachi, ledare för den anglikanska församlingen Soul Survivor Watford i England.

– Han har en fantastisk förmåga att både tala och att betjäna i förbön, med både humor och profetisk skärpa.

Kultur av gemenskap

Andra talare var Colleen och Dave Pedersen, nationella ledare för Vineyard i Sydafrika.

– De hjälpte oss att lyfta upp det vi är som rörelse, våra värderingar och den kultur vi vill bygga, säger Mats Joelsson.

Och det handlar i stor utsträckning om relationer.

– Inom vårt internationella nätverk betonar vi i hög grad relation och gemenskap. Det är något som det här lägret är ett uttryck för.

Mats Joelsson gläds särskilt åt att så många barn och unga deltagit i de barn- och ungdomsläger som hållits i veckan, med allt från idrottsaktiviteter till nattkafé med underhållning och öppen scen.

Ungdomar som tar ansvar

– Vi har en stor ungdomsgrupp som vuxit upp med sommarlägren och nu finns med som unga ledare, tar ansvar och brinner för att föra arbetet vidare.

För barnen har man i år haft fler samlingar inom de egna språkgrupperna.

Faktum är att det nästa år inte blir något nordiskt sommarläger. I stället kommer nationella läger att hållas, i alla fall i Sverige, Norge och Danmark.

– Norden är stort och det kan vara krångligt och dyrt att ta sig hit från alla håll och kanter, säger Mats Joelsson.

– Så det här blir ett försök att samla fler deltagare från de lokala församlingarna, och att dessutom göra det lite enklare för barn och ungdomar att umgås.

---

Fakta: Vineyard

  • Vineyard är en kristen internationell församlingsrörelse med rötter i 70-talets Jesusrörelse i Kalifornien.
  • I Sverige finns fem församlingar och fyra församlingsplanteringar som är en del av ett nordiskt nätverk som tillsammans bildar Trossamfundet Vineyard Norden.
  • Den första församlingen startades i Stockholm 1992.
  • Samarbetet mellan församlingarna i Sverige och i Norden sker genom regelbundna ledarkonferenser. Sedan 1997 hålls dessutom ett årligt nordiskt sommarläger på Nyhemsgården utanför Mullsjö.

---

Fler artiklar för dig