Nyheter

På Stockholms gator: Öppet och enkelt att evangelisera i Sverige

Pandemin har gjort det enklare att nå människor med Jesus, enligt ansvariga för evangelisationssatsning

The Call Back är en evangelisationskampanj som vill locka troende tillbaka till Sverige och hjälpa vårt land nå svenskarna med evangelium.
Dagen hängde med när de på Stockholms gator skulle få höra om Jesus.

Klockan är strax efter lunch. Portarna öppnas till Korskyrkan på Birger Jarlsgatan i centrala delen av huvudstaden. Ut strömmar ett dussintal män och kvinnor. Några med små lappar i händerna. Det är förväntan i luften. Snart ska de ansluta till truppen som redan befinner sig på Odenplan. På promenaden dit får en kille “feeling” och ropar rätt ut “Jesus älskar er!” till folk han passerar.

Gisela, en blond medelålders kvinna med keps berättar medan hon går att hon blev frälst för 13 år sedan. Att Jesus förändrade hennes liv radikalt. Sedan dess kan hon inte sluta vittna om honom. Överallt och till alla.

– Det gick så långt att min dotter sa åt mig att hon inte ville höra ett ord till om Jesus.

Nu säger hon sig ha lärt sig vart gränsen går. Att inte säga för lite eller för mycket. Men också att lita på att Gud gör sitt verk och att han leder.

– Han för mig ihop med människor i vardagen som jag får be för, berättar hon.

Hon känner sig förväntansfull inför vad som ska hända under eftermiddagen på Odenplan. På torget har en ung man redan börjat evangelisera. Han predikar med glöd, som man gör i “Speaker´s corner” i London. Här är det ingen som stannar och lyssnar direkt, men ingen flyr heller. En bit längre bort riggas det med ljudanläggning och piano.

Linda och Gisela är gamla evangelisationsvänner.

Kaffetermosar görs i ordning och delar bord med en vattenhållare, lite godis och biblar på olika språk.

Mellan tältet för blomförsäljning och glasskiosken samlar Cornelia Forsberg gruppen.

Hon är en av två ansvariga ledare för den ekumeniska rörelsen Hope for this nation, som tillsammans med församlingen One Heart och ett flertal andra församlingar, håller i evangelisationssatsningen i Stockholm. Den pågår i tre dagar och första platsen är Odenplan. Dag två blir på Medborgarplatsen och avslutande dag i Kungsträdgården.

Cornelia Forsberg, ansvarig ledare för Hope for this nation, ledde evangelisationen på Odenplan under onsdagen.

Kalla tillbaka

Evangelisationen vid Odenplan går under namnet The Call Back. Det är en fortsättning på Awakening Europe´s kampanj i Rotterdam förra veckan. Att “kalla tillbaka” syftar på de människor med rötter i Europa, vars förfäder lämnade sitt fosterland för att missionera på andra kontinenter.

– Det här är ett nödrop att kalla tillbaka dem till Sverige och Europa för vår nation behöver Jesus. Men det är också evangelisation för dem som inte känner Jesus, säger Cornelia Forsberg.


Efter en kort bön och ett vittnesbörd är det dags att gå ut och söka upp och möta stockholmarna ansikte mot ansikte. Försöka hitta en ingång till ett samtal och berätta att Jesus finns för dem. I början är det lite trögt och trevande. Cornelia Forsberg föregår med exempel och går ut på torget och inleder ett samtal med en person.

Sanna Välipakka, också ledare för Hope for this nation, börjar sjunga och leda teamet i sång. Solen står högt på himlen och värmen lockar en och annan fram till dunken med det kalla vattnet.

Kallt vatten i värmen lockade många till fikabordet.

Fler personer får kontakt med förbipasserande. En kvinna med blått inslag i tröjan håller sig lite på avstånd, men lyssnar på musiken. Undrar om hon vill höra om Jesus?

– Jag kan inleda ett samtal med att säga “jag vill bara tala om för dig att Jesus älskar dig”, förklarar Cornelia Forsberg.

Hon får det att låta som en självklar öppningsfras.

Var dig själv

– Vi är inte här för att övertala människor utan för att älska människor. Jag är mig själv. Det hänger inte på oss. Det är Gud som leder oss, säger hon.

Hon har evangeliserat på det här sättet i fem år. Tidigare jobbade hon som pastor i Smyrnakyrkan i Göteborg, men längtade efter att möta människor på gatan.

Det blev många fina möten och samtal på Odenplan.

Nu har fler vågat sig fram till vatten- och kaffebordet. En äldre dam med blommor på blusen och solhatt har nu hittat kvinnan i blått. De står och samtalar med en tredje person som har ett barn med sig.

Kvinnan i blått heter Henriette Sabajo-Hagg och kommer från Holland. Hon var med på evangelisationen förra veckan i Rotterdam och förklarar att hennes förfäder kom från Sverige.

– Jag kände ett behov av att komma hit. Stockholm kallade mig. Att vara en del av den här evangelisationen är otroligt, säger hon på engelska.

Henriette Sabajo-Hagg från Holland var med och evangeliserade på Odenplan.

I tältet där det säljs blommor försöker två killar evangelisera för försäljaren. En bit bort står två yngre tjejer och samtalar och ber för en tredje tjej som gråter.

– Känslan över lag är att det har blivit mer öppet i Sverige, säger Sanna Välipakka.

– Det finns ett stort antal sökande människor. Under pandemins början kände människor stor fruktan, att livet är skakigt.

Öppenheten har hållit i sig, menar hon.

Sanna Välipakka, ledde lovsången på Odenplan under onsdagens evangelisation.

I tre timmar pågår evangelisationen på Odenplan. Fler och fler sluter upp och när det är dags att gå in för landning ser det ut att vara dubbelt så mycket folk som vid inledningen.

Efter att ha sjungit Vårt land ska bli helig mark och dans med flaggor samlas truppen igen för en debriefing.

Vittnesbörd

– Vill någon berätta hur det gått? Frågar Cornelia.

En kvinna säger att hon fick be med en person till frälsning. Hon berättar också att samtalet hade lossnat först när hon hade delat sitt eget vittnesbörd. Personen hade känt igen sig och blev därefter intresserad. Fler delade berättelser från dagen.

Dans med flaggor avslutade evangelisationen på Odenplan.

De personer gruppen har fått kontakt med har bjudits in till ett kvällsmöte i Korskyrkan. Andra församlingar har kontaktats för uppföljningsarbetet.

– Vi får vara med och leda människor och vi litar på att församlingar runt om i Stockholm kan leda människor vidare med Jesus, säger Cornelia Forsberg.

---

Fakta: The Call back

  • Är en fortsättning på Awakening Europes evangelisationskampanj i Rotterdam, Holland. Tio städer i Europa evangeliseras samtidigt, varav Stockholm är en.
  • The Call back är ett samarbete mellan One Heart Church, Hope for this nation, Mobilize Sweden, S:ta Clara, Redeemed Christian Church of God, Centrumkyrkan, Skogakyrkan och Free Lane Church.

---

Fler artiklar för dig