Nyheter

Mattias Lekardal försökte få pastor att ta tillbaka anklagelser om ekonomiskt stöd

Dagen efter kritiken publicerades lovade Lekardal att pastorn Tariq Samuel skulle få ekonomiskt stöd om han intygade Lekardals goda ledaregenskaper genom ett färdigskrivet brev

Dagen efter det att han kritiserats i en artikel i Nerikes Allehanda försökte Mattias Lekardal, tidigare ledare för Divine Favour Mission, förmå en pastor i Pakistan att rentvå honom i ett uttalande. Pastorn utlovades också pengar av den svenske predikanten.

Nerikes Allehanda skrev häromdagen om hur Divine Favour Mission utnyttjat en pastor i Pakistan i sina insamlingskampanjer. Organisationen, som bytt namn till Uppdrag världen, hade bland annat med en bild på pastorn i fråga på sin hemsida.

– Jag vet att det finns svenskar som är ärliga. Men de här två, det är skamligt som de har agerat, sa pastor Tariq Samuel till tidningen om DFM:s tidigare ledare, Mattias Lekardal och Tommy Dahlman.

Tariq Samuel bedriver ett missionsarbete i Lahore i nordöstra Pakistan under namnet Divine Favour Church. Han bekräftar för Dagen att han haft kontakt med Mattias Lekardal sedan 2015.

– När han predikade på nätet lyssnade jag på honom och hörde honom säga att han skulle skicka hjälp till mig i Pakistan och samla in pengar, berättar Tariq Samuel.

– Men vi fick aldrig några av de stora summor som samlades in. Totalt skickade han mig 400 dollar, medan jag i min tur gav honom omkring 300 dollar.

Polisanmäld för trolöshet mot huvudman

Schismen inom DFM djupnade tidigare i år, när Mattias Lekardal lämnade organisationen. Tommy Dahlman beskyllde Mattias Lekardal för att ha skott sig själv på DFM:s bekostnad, och polisanmälde honom för trolöshet mot huvudman, skriver Nerikes Allehanda.

I artikeln lastar Tommy Dahlman den tidigare kollegan för allt som gått fel i relationen till församlingen i Pakistan, även i fråga om det foto som användes för insamlingen.

Mattias Lekardal svarade inte när NA bad honom att ge sin syn på saken. I stället har han de senaste dagarna försökt förmå Tariq Samuel att rentvå honom i ett förberett svar på artikeln i NA.

“Mattias Lekardal har bara varit en mycket god ledare och mentor för oss och har aldrig, jag upprepar, aldrig utnyttjat mig eller min familj ekonomiskt”, ville Mattias Lekardal att pastorn skulle skriva, enligt ett meddelande som Dagen sett.

“Han har stöttat oss hela tiden på många olika sätt, mig, min hustru och kyrkan. Och när han var ledare för Divine Favour Mission var det inga problem, även om han var mycket sjuk.”

Mattias Lekardal lovade även att stödja pastorn finansiellt den dag han själv får in pengar.

Ville se uttalande från pastorn

I meddelanden till Dagen bekräftar Mattias Lekardal att han bett Tariq Samuel att göra ett uttalande – ett “statement” – där pastorn skulle förklara att det aldrig varit meningen att anklaga Mattias Lekardal för något i intervjun med NA.

– Jag har inget med [Tariq Samuels] konflikt med Tommy Dahlman att göra, skriver Mattias Lekardal till Dagen.

– Sen har jag också lovat att när min sjukdomssituation är bättre, ska jag börja understödja [honom] igen. Det är inga konstigheter med det.

Tariq Samuel säger till Dagen att han inte har skickat något uttalande till NA, men vill i övrigt inte kommentera det som Mattias Lekardal säger.

---

Fakta: Divine Favour Mission

  • Divine Favour Mission, numera Uppdrag världen, är en fristående missionsorganisation utan koppling till något samfund, och hade tidigare sitt centrum i Örebro.
  • De främsta profilerna var tidigare Mattias Lekardal och Tommy Dahlman, som var aktiva med kristen undervisning, rådgivning, förbön och gudstjänster i sociala medier.
  • I mars i år blev det känt att Mattias Lekardal lämnat organisationen, som anklagade den tidigare huvudledaren för att ha ägnat sig åt olämpliga ekonomiska affärer.
  • DFM har nu bytt namn till Uppdrag världen, där Tommy Dahlman fortsatt är verksam.

---

Fler artiklar för dig