Nyheter

Ministern svarar på kyrkornas kritik: Vi har tagit hänsyn

Jeanette Gustafsdotter (S) svarar nu samfundsledarna Daniel Alm och Ingemar Forss om det nya demokrativillkoret

Regeringen har tagit tillräcklig hänsyn till skyddet för samfundens självständighet. Det menar kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) i en kommentar till Dagen, efter kritiken från samfundsledarna Ingemar Forss, EFK, och Daniel Alm, Pingst FFS.

De båda samfundsledarna är i en artikel i Dagen i dag starkt kritiska mot att regeringens förslag om ett nytt demokrativillkor för trossamfunden inte bara ska gälla för statsbidrag, utan också för den statliga avgiftshjälpen – möjligheten att låta medlemmarna betala kyrkoavgift via skattsedeln.

– Det innebär att staten potentiellt gör det svårare för människor att själva välja vad de vill göra med sin lön. Då tycker jag att staten går för långt i sin maktutövning, säger Ingemar Forss.

Daniel Alm menar att regeringen “blandar äpplen och päron” eftersom de nya reglerna ska villkora både rätten till statsbidrag och rätten till statlig avgiftshjälp.

– Bidrag från staten är en sak och frivilliga kyrkoavgifter från medlemmarna är en annan sak. Det är ju en del av vår insamlingsverksamhet, säger han.

”Kan närmast ses som en service”

Dagen har gett kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) möjlighet att i en intervju bemöta samfundsledarnas kritik, men hon har valt att återkomma med skriftliga svar på Dagens frågor.

Kulturministern skriver att avsikten med det nya demokrativillkoret är att statligt stöd inte ska gå till organisationer “vars verksamhet står i strid med samhällets grundläggande värderingar”.

Hon skriver också att “avgiftshjälpen, som är en rätt till statlig hjälp att ta in medlemsavgifter, kan närmast ses som en service som Skatteverket kan utföra åt trossamfunden”.

Kulturministern framhåller att det nuvarande demokratikravet för trossamfund – som kräver att ett samfund “bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på” och dessutom “är stabilt och har egen livskraft” – gäller både för rätten till statsbidrag och rätten till statlig avgiftshjälp.

“Det nya demokrativillkoret medför inte skäl att införa en annan ordning i detta hänseende”, skriver Jeanette Gustafsdotter.

EFK-ledaren: Går emot vårt sätt att fungera som rörelse

Med de nya reglerna ska det, enligt huvudregeln, räcka att en enskild församlingsföreträdare bryter mot någon del av demokrativillkoret för att hela samfundet ska bli av med både statsbidraget och den statliga avgiftshjälpen.

En undantagsbestämmelse i reglerna gör det emellertid möjligt för samfund som vidtar “adekvata åtgärder” mot den enskilde företrädaren att slippa bli av med bidraget och avgiftshjälpen från staten.

Ingemar Forss menar att den ordningen kommer tvinga samfund med en kongregationalistisk församlingssyn att, i strid med sin teologi, ge samfundsledningen en omfattande kontrollfunktion gentemot de lokala församlingarna – om de inte vill bli av med statsbidraget och statens hjälp att samla in medlemmarnas kyrkoavgifter.

– Om någon företrädare anses bryta mot reglerna kommer vi som samfund behöva gå in och korrigera företrädaren, men det går emot vårt sätt att fungera som rörelse. Det tar man inte hänsyn till, säger han.

Daniel Alms kritik sträcker sig ännu längre:

– Jag menar att det kommer att urholka religionsfriheten.

Ministern: Har tagit hänsyn

På Dagens fråga om regeringen i utformningen av lagförslaget specifikt tagit hänsyn till de kongregationalistiska frikyrkosamfundens församlingssyn, svarar Jeanette Gustafsdotter att regeringen tagit hänsyn till Europakonventionens skydd för trossamfunds självständighet och inre liv.

“I ljuset av trossamfundens rätt till autonomi tillåts trossamfunden, i enlighet med sina religiösa läror, bland annat att fritt välja vilka personer som ska företräda den religiösa kärnverksamheten, även om valet innebär särbehandling av till exempel kvinnor eller homosexuella, utan att exkluderas från statligt stöd. Av ett trossamfund som vill få statligt stöd måste det dock kunna ställas som krav att trossamfundet vidtar åtgärder och inte passivt godtar att dess församlingar exempelvis utövar våld, tvång eller hot, kränker barns rättigheter eller motarbetar det demokratiska styrelseskicket”, skriver Jeanette Gustafsdotter.

---

Fakta: Demokrativillkoret för statsbidrag och kyrkoavgifter

  • Lagförslaget om ett nytt demokrativillkor för trossamfund gäller både för rätt till statsbidrag och rätt till den så kallade statliga avgiftshjälpen – möjligheten att låta medlemmarna betala kyrkoavgift via skattsedeln.
  • Om ett samfund, en församling eller en företrädare för samfundet eller en församling bryter mot demokrativillkoret ska samfundet bli av med statsbidraget och den statliga avgiftshjälpen.
  • Om ett samfund vidtar “adekvata åtgärder” mot en företrädare som brutit mot demokrativillkoret kan samfundet omfattas av en undantagsmöjlighet och därmed inte bli av med statens stöd.

---

Fler artiklar för dig