Nyheter

Experterna: Religion i skolan kan vara nyckeln till fred

Danska befolkningen och experter är inte överens

Att skylla krig och konflikter på religion har sin grund i rädsla för det okända, menar experterna. Utbildning kan därför vara en nyckel till fred.

När tusen danskar fick frågan “I allmänhet, tror du att religion är vägen till fred eller konflikt?” svarade 73 procent att de ser religion som källan till konflikter. Färre än en av tio tror att religion leder till fred. Undersökningen gjordes av analysinstitutet YouGov Danmark på uppdrag av tidningen Kristeligt dagblad. Forskare och historiker är inte förvånade över resultatet, men tror att utbildning är nyckeln till att minska rädslan för religion.

– Om vi kunde lära unga människor om hur religiös tolerans historiskt sett har lett till fred och trosfrihet, är förhoppningen att det skulle göra en positiv skillnad, säger John Wolffe, professor i religionshistoria vid Open University i England, till danska tidningen Kristeligt Dagblad.

Rädsla för religion

Han får stöd i sin uppfattning av bland annat Mogens S. Mogensen, historiker, författare och före detta interreligiös konsult:

– I takt med att religionen blir mindre viktig i samhället vet vi mindre om vad tro och religion är. Vet man mindre blir man mer rädd för det okända, varför det finns en uttalad rädsla för religion i det här landet, hävdar han.

Brian Arly Jacobsen, religionssociolog och lektor vid Köpenhamns universitet, tycker att det vore bra att se över läroplanen i skolundervisningen. Här ser han vinster som kan göras.

Om läroplanen

– Fredsprocesser är sällan en del av läroplanen, men det borde vara självklart att lära elever hur hållbar fred har uppnåtts historiskt, säger han till tidningen.

Mogens S. Mogensen köper inte heller idén att de flesta danskar saknar en tro. Han tror inte att ett avlägsnande av religion från den offentliga sfären är rätt väg att gå.

– De flesta människor är religiösa och har en förståelse för tillvaron som de lever och handlar utifrån. Om du tror att du får fred genom att rycka upp all religion har du en människosyn som inte har mycket med verkligheten att göra, säger han.


Fler artiklar för dig