Nyheter

Divine favour mission anklagas ha utnyttjat ovillig pastor för insamling

Tommy Dahlman till Nerikes Allehanda: Det var Lekardals idé

Divine Favour Mission använde en pakistansk pingstförsamling i sin reklam, utan pastorns vetskap. Det skriver Nerikes Allehanda, som har talat med pastorn i Lahore.

Dagen har sedan förra sommaren skrivit om turerna kring Divine Favour Mission, vars förre huvudledare Mattias Lekardal tvingades lämna DFM sedan personer i hans omgivning upplevt sig manipulerade kring investering, gåvor och lån av pengar, ibland med koppling till själavård, och i samband med konstaffärer.

Sedan dess har organisationen bytt namn till Uppdrag Världen, där DFM:s tidigare marknadschef och vice styrelseordförande, Tommy Dahlman, fortsätter att vara verksam.

Nerikes Allehanda har nu talat med en pastor i Pakistan, Tariq Samuel, som kom i kontakt med Mattias Lekardal för omkring fem år sedan. Namnet på hans församling i Lahore, Divine Favour Church, var nämligen snarlik den missionsorganisation som leddes av den svenske predikanten.

Svenska DFM sa sig vilja hjälpa kristna i fattiga länder, och använde sig i sin insamling bland annat av en bild på pastor Tariq Samuel, skriver Nerikes Allehanda.

– Jag tycker det är skamligt att de använder mitt namn på det här sättet. Jag har sett att de har min bild under sina insamlingar. Det är inget som jag står bakom, säger Tariq Samuel till tidningen.

Fick betala tillbaka pengar

Enligt pastorn förklarade Mattias Lekardal och Tommy Dahlman att de skulle samla in pengar till församlingen i Lahore. Särskilt stor blev gåvan dock inte.

– De gav mig 400 dollar först, men sedan bad de mig om pengar och då gav jag tillbaka 300 dollar, berättar Tariq Samuel för NA.

Mattias Lekardal har inte återkommit med en kommentar till tidningen. Och Tommy Dahlman lägger all skuld på den tidigare kompanjonen, som “drev mission utifrån sina egna bolag”, helt utan insyn för de andra i DFM.

– Vi här i Sverige vet inte heller vad Mattias har sysslat med, säger han till NA.


Fler artiklar för dig