Nyheter

”Kyrkan upplever sig vara radikal men väljer bekväma sanningar”

Journalisten sommarpratar om sin uppväxt i Frälsningsarmén och hur man uppfattas som troende i dag

Den tidigare Dagenredaktören Emanuel Karlstens sommarprogram i P1 handlar om hans kyrkliga uppväxt och om likheterna mellan medierna och kyrkorna.
- Det finns en kärna som är vacker, men det verkar viktigare att hålla fast vid gamla format än att anpassa sig efter nutidens förutsättningar, säger han i programmet.

Emanuel Karlsten, som 2020 fick stora journalistpriset i kategorin “Årets förnyare”, tar i sitt sommarprogram (som sänds i dag) avstamp i Uppsala pingstkyrka 2009, där landets pingstpastorer var samlade för att lyssna till en utfrågning av Ulf Ekman.

Till applåder deklarerade Ekman att homosexualitet enligt Bibeln är en synd. Lite senare konstaterade han även att Bibeln inte uppmuntrar till kvinnliga församlingsföreståndare. Svaret möttes av tystnad.

– Det sätter fingret exakt på kyrkans problem som upplever sig vara radikal, men väljer sanningar utifrån sin egen bekvämlighet, säger Karlsten.

Från Dagens redaktion, där han medverkar till att tidningen får utmärkelser för sin digitala utveckling, går han vidare och blir krönikör på Expressen och Dagens Nyheter.

”Förvirrande”

Karlsten berättar också om sin barndom i Frälsningsarmén, där julfiranden med hemlösa och missbrukare var det normala. Och om känslan att vara lite udda, som troende i ett sekulariserat samhälle.

– Att växa upp troende innebär att man blir annorlunda, dels genom ytliga saker som att undvika svordomar och alkohol. Men mest eftersom man på riktigt tror att Gud finns. Vilket är förvirrande för de flesta. För vad ska det moderna samhället med Gud till?

För där finns det stabila samhällsbygget som ska skydda medborgaren från allt obehag och lidande.

– Samhället har rationaliserat bort behovet av en övernaturlig frälsare. Även om vi ibland skymtar något annat, alla gör det. Någon gång.

Vid förlust av anhöriga, eller där brutal sjukdom tränger in i vardagen, blir livet plötsligt svårt att hantera eller förstå, fortsätter Karlsten.

– Insikten och förståelsen av vår dödlighet får oss att börja sväva, och ofta när vi svävar och ser vårt liv på höjd börjar det mesta kännas futtigt.

Lämnade kyrkan

Han återkommer flera gånger till frustrationen, och att den fått honom att lämna både kyrkan och mediehusen. Sedan flera år tillbaka föreläser han om digitalisering och driver en egen medborgarfinansierad journalistisk plattform där han bland annat granskat Sveriges coronastrategi.

Internet som vår tids främsta demokratirörelse är också ett ämne som avhandlas.

Konstruktiv kraft

Och även om det kan låta tungt att ständigt vara frustrerad, ser han ändå känslan som en konstruktiv kraft.

– Frustrationen behöver hanteras varsamt. För mycket och vi förlamas. För lite och vi viftar undan problemen. Men doserar vi rätt kan frustrationen bli bränsle för vad vi är och vad vi tror på.

---

Fakta: Emanuel Karlsten

  • Född 1983 och uppvuxen på Gotland.
  • Är journalist, föreläsare och bloggare. Krönikör på Göteborgs-Posten.
  • Är även ordförande i Medieakademin, som varje år publicerar Förtroendebarometern.

---

Fler artiklar för dig