Nyheter

Jonas Gardell: Moskéer har ansvar att inkludera

De muslimska församlingarna måste ta itu med sin syn på hbtq-personer.
Det skriver författaren och debattören Jonas Gardell apropå vittnesmålen från homosexuella som vuxit upp i olika församlingar.

Debattartikeln i Expressen tar avstamp i berättelser som DN publicerat, där hbtq-personer i olika församlingar vittnat om hur de förmåtts att lämna sin sexuella läggning.

Främst har granskningen handlat om kristna miljöer, men även vittnesmål från muslimska församlingar har hörts. Jonas Gardell skriver i en debattartikel att DN:s artikelserie är en av de första gånger som kyrkor och moskéer behandlas lika.

“Måtte dessa artiklar innebära ett paradigmskifte”, skriver han och fortsätter:

“Jag har många muslimska homosexuella vänner eftersom så många homosexuella flytt sina muslimska hemländer där de riskerar förföljelse, fängelse och till och med dödsstraff. Några av dem har blivit kristna, andra har lämnat sin tro helt, ytterligare andra har kvar sin tro men ingen församling i Sverige som vill ta emot dem.”

“Inte alltid enkelt”

Gardell pekar vidare på ansvaret som varje religiös församling har för att vara en inkluderande gemenskap:

“Denna, inte alltid enkla men alldeles nödvändig resa mot inkludering har många kristna församlingar (om än långt ifrån alla) i alla fall påbörjat, och många inser i dag att man faktiskt har ett botgöringsarbete att göra.”

Svensk imamutbildning

Han avslutar sin artikel med att skriva att ingen ska behöva lämna sin hembygd, sin familj eller bryta med sin församling oavsett om personen är kristen eller muslim. Han menar därför att Sverige behöver stå bakom en imamutbildning, så att “vi slipper moskéer finansierade av Saudiarabien och Turkiet, och imamer som hämtat sina värderingar därifrån”.

Fler artiklar för dig