Nyheter

Lagförslag: Totalstopp för nya konfessionella skolor

Ny lag ska stoppa nyetableringar och utvidgad verksamhet i konfessionella skolor

Inga nya skolor med konfessionell inriktning ska tillåtas. Det beskedet gav skolministern när ett nytt lagförslag presenterades på fredagen.

– Religiös påverkan hör inte hemma i skolan.

Det sa skolminister Lina Axelsson-Kihlbom (s) när hon på fredagen presenterade ett lagförslag om förbud mot nya konfessionella skolor.

– Skolor ska förmedla kunskap, inte religiös indoktrinering, sa skolministern, som betonade att Socialdemokraterna vill förbjuda även befintliga konfessionella skolor, men inte fått stöd för det bland övriga partier.

I stället går regeringen nu vidare med ett lagförslag om stopp för nyetableringar. Förslaget går nu på remiss till lagrådet.

Enligt lagförslaget ska inga nya skolor med konfessionell inriktning ges tillstånd att starta. Befintliga skolor ska få fortsätta, men får däremot inte utöka sin verksamhet utöver vad de i dag har tillstånd till. De skärpta regler som riksdagen antog i juni, räcker inte, menar skolministern.

– Vi måste ta ytterligare steg, vi måste gå till roten med problemet.

Antidemokratisk verksamhet

Skolministern konstaterade att det förekommit “många exempel” på antidemokratisk verksamhet i konfessionella skolor.

– Vi vet från bland annat Säpo att det förekommit kopplingar till våldsbejakande extremism. Skolor har fått stängas, det är helt bisarrt.

TT konstaterar samtidigt att flera av de utpekade skolorna inte varit registrerade som religiösa. På en fråga från nyhetsbyrån om lagförslaget kommer åt problemen svarar ministern:

– Vi har i tidigare förslag, som också klubbats igenom av riksdagen, varit väldigt tydliga med att man inte ska kunna säga att man har ett vanligt skoltillstånd men sedan ha en religiös inriktning utan att berätta om det.

Att befintliga konfessionella skolor inte ska få utvidga sin verksamhet har mött hård kritik från både Friskolornas riksförbund och Kristna friskolerådet, som varnar för att det på sikt kommer att leda till att konfessionella skolor kommer att dö ut.

Regeringens mål är att den nya lagen ska träda i kraft 1 juli 2024.

Fler artiklar för dig