Nyheter

Harvard-professor om nya bilderna: En ikon av universums skapare

Ett steg närmare upptäckt av utomjordiskt liv, menar astronomiprofessorn Karin Öberg

De nya bilderna från universums tidiga historia ger en fingervisning om de astronomiska landvinningar som väntar med James Webb-teleskopet.
– För mig blir bilderna som en ikon av universums oändliga skapare, säger Karin Öberg, professor i astronomi vid Harvard University.

Med stor förundran har astronomer och rymdentusiaster världen över tagit emot bilderna från det nya James Webb-teleskopet. Den bild som släpptes först visar – med en helt ny detaljrikedom – ljuset från de första galaxerna i universums tidiga historia. De bilder som släppts därefter visar bland annat atmosfären runt en exoplanet, alltså en planet utanför vårt eget solsystem, och Carinanebulosan – ett interstellärt moln i vilket stjärnor och planeter just nu bildas.

– Tillsammans blir bilderna som ett kalejdoskop som ger en föraning om vad James Webb-teleskopet kommer att kunna åstadkomma framöver, säger astronomiprofessorn Karin Öberg.

“Vi är sanningssökare”

Hon använder gärna filosofiska resonemang för att beskriva betydelsen av de kommande landvinningar som de nytagna bilderna bär löfte om. Som människor är vi sanningssökare och vill förstå var vår värld och vår civilisation har sitt ursprung, säger Karin Öberg.

– Astronomins svar på de frågorna ger oss en djupare förståelse för hur vi tänker på oss själva och vi tänker på Gud som skapare av vår värld.

Hon jämför astronomins betydelse för människan med konstens.

– Den ger oss en möjlighet att ta ett steg tillbaka och se vilken vacker, underlig och samtidigt förståelig värld som vi lever i.

I 20-årsåldern blev Karin Öberg kristen efter att hon hade läst CS Lewis böcker. Efter några år i den anglikanska kyrkan konverterade hon till Katolska kyrkan, vars sakramentala teologi och intellektuella tradition tilltalade henne. Uppfattningen att naturvetenskaplig forskning skulle vara svårförenlig med religiös tro ger den katolska Harvardprofessorn inte mycket för.

– När sådana konflikter presenteras brukar de upplösas ganska snabbt när man undersöker dem mer noggrant. Augustinus skrev redan på 300-talet om att den som vill förstå vad Gud vill meddela oss genom skapelseberättelsen behöver ta med sig information från andra kunskapssystem i läsningen. Han visste att jorden var rund, samtidigt som kosmos i skapelseberättelsen beskrivs som platt.

En del troende är “säkert inte särskilt nyfikna på vetenskapliga förklaringar”, säger hon, men dem ser hon som undantag från huvudfåran av troende.

– I regel har kristna genom historien varit lika intresserade som alla andra av att förstå världen runt omkring oss.

Karin Öberg, astronomiprofessor vid Harvard University. Under hennes ledning har en forskargrupp på Harvard upptäckt den första komplexa organiska molekylen i en protoplanetär skiva.

Väcker existentiella reflektioner

De nya bilderna från James Webb-teleskopet väcker flera existentiella reflektioner hos Karin Öberg. Den första har att göra med tillvarons estetiska skönhet.

– Oavsett om vi tittar på celler i ett mikroskop eller på galaxer märker vi att universum är otroligt vackert. I sig självt är det kanske inte ett bevis på en god skapare, men det är väldigt förenligt med en Gud som säger att det han har skapat är gott.

En andra reflektion över bilderna är att de påminner oss om universums oerhörda omfång, både i tid och rum.

– För mig blir det som en ikon av universums oändliga skapare. Gud kunde ha skapat ett litet universum, men jag tror att han ville att vi skulle få en glimt av hur mycket större både han och universum är än vad vi kan tänka oss till.

Hon framhåller också att de nya bilderna från det kraftfulla James Webb-teleskopet ger hopp om att liv på andra planeter ska kunna upptäckas.

– Det är väldigt spännande att vi nu är i en era där vi kan upptäcka molekyler i atmosfärerna hos exoplaneter, eftersom det är ett första steg till att upptäcka utomjordiskt liv i vår galax.

Tror du att det kommer lyckas?

– Det hoppas jag. Så länge vi bara har ett exempel på livets uppkomst, alltså här i vår egen historia, kommer det vara svårt att förstå hur kemi blir till biologi och liv uppstår. Jag tror att vi så småningom kommer att hitta utomjordiska bakterier, men om det finns utomjordiskt liv som oss är jag mycket mindre säker på.

Varför är du mindre säker på det?

– För vi är inte enbart naturliga varelser. Om det finns andra som oss innebär det att Gud har gått in och aktivt skapat deras själar också. Om det är en del av hans plan eller inte känner jag mig mindre säker på, men jag är rätt säker på att livets uppkomst som sådant är en naturlig process som också äger rum på andra planeter, säger Karin Öberg.

---

Fakta: James Webb-teleskopet

  • Teleskopet skickades upp i rymden på juldagen 2021 som efterföljare till Hubbleteleskopet, som skickades upp 1990.
  • James Webb-teleskopet registrerar infraröd strålning, vilket medför att det kan observera strålning från exempel exoplaneter, alltså planeter utanför vårt solsystem. Det kan också fånga upp strålning från universums tidiga historia.
  • Nasa släppte nyligen för första gången flera bilder som James Webb-teleskopet tagit.

---

Fler artiklar för dig