Nyheter

Bethel-ledaren död i cancer

Fyra års kamp mot sjukdomen är över för Beni Johnson

Beni Johnson, som tillsammans med maken Bill Johnson lett megakyrkan Bethel sedan 1996, avled på onsdagen efter flera års kamp mot cancer. “Frisk och fri” skrev Bill Johnson på Facebook när han offentliggjorde att hustrun lämnat jordelivet.

Beni Johnson, hustru till pastor Bill Johnson i Bethel Church i Redding, Kalifornien, avled på onsdagen efter en lång tids kamp mot cancer. Tidigt på torsdagsmorgonen, lokal tid, tillkännagav Bill Johnson på sociala medier att hustrun Beni avlidit. Över 10 000 kommentarer med stöd till familjen i sorgen skrevs till inlägget under torsdagen.

När Beni Johnson först berättade om cancerdiagnosen på Facebook i augusti 2018 förklarade hon att läkare hittat två knölar i hennes ena bröst och att det upptäcktes att hon hade en genmutation som gjorde att risken var stor att hon skulle kunna drabbas av en rad olika cancerformer. Hon valde att operera bort båda brösten, men avstod då från cytostatika och sökte i stället så kallad holistisk vård på en klinik i Spanien, skriver Christian Today.

Trodde på helande

Men cancern kom att förvärras, och Bethel har sedan i februari uppmanat till dygnet runt-bön för Beni Johnson. Då hette det i ett uttalande från kyrkan att hon “var på en resa mot helande för att övervinna cancer” och att hon “upplevt ett mått av genombrott”.

In i det sista hoppades och bad församlingen Bethel, med runt 10 000 medlemmar, om ett fullständigt helande för den svårt sjuka pastorshustrun Beni Johnson. Så sent som tidigare under den dag då Beni Johnson avled publicerades en uppdatering på Bethels hemsida om hennes förvärrade tillstånd, med en uppmaning till bön. Där berättades att pastorsparet tillsammans med läkare kommit överens om det var dags att avsluta cancerbehandlingen och låta Beni få komma hem och få palliativ vård i hemmet, då det inte längre fanns något mer att göra på medicinsk väg för att bekämpa sjukdomen. Församlingen fortsatte att hålla fast vid en tro på helande in i det sista, och skrev:

“Vi fortsätter att stå med familjen för Benis fullständiga helande. Medicin är en välsignelse och en stor hjälp, men i den här stunden behöver vi ett mirakel från Herren. Snälla fortsätt be för en total befrielse från all cancer.” En fem dagar lång bönekampanj skulle inledas i kyrkan samma dag som hon avled.

Under fredagen publicerade Bethel ett uttalande på Instagram, där församlingen skrev: “I våra böner för Beni kände vi oss kallade att kämpa den goda kampen, fulla av tro till slutet – så som hon lärde oss att be. Efter hennes död deklarerar vi med hela Guds kyrka att han är god, även när vi sörjer tillsammans”.

Beni Johnson var mycket delaktig i församlingens ledarskap, och hade själv precis som sin make titeln “senior leader”. Hon undervisade själv, främst om bön och helande, och författade flera böcker. Hon var också en varm förespråkare för en sund livsstil och förespråkade att kristna skulle äta hälsosamt och sköta om sin kropp.

Uppskattad och kontroversiell

Bethel är i dag en internationellt mycket inflytelserik församling med en stor bibelskola, där också många kristna ungdomar från Sverige studerat. Lovsångsmusiken från församlingen har också nått enorm popularitet bland kristna snart sagt i hela världen.

Bethel kännetecknas kanske mer än något annat av en tro på att alla kristna kan förvänta sig helande och ett liv i hälsa. Bill Johnson har tydligt deklarerat att han “vägrar acceptera en teologi som ger plats åt sjukdom”. Stora skaror lockas till Bethel med en längtan efter att uppleva mer av Guds övernaturliga kraft och se mirakler och helanden, men församlingens läromässiga grund har varit mycket omdiskuterad.

Teologin bygger till stor del på tron att Guds vilja ska ske här och nu på samma sätt som i himlen. Så här förklarar Bill Johnson det i boken The Way of Life: Experiencing the culture of heaven: “Enkelt uttryckt: det finns ingen sjukdom där (i himlen), så det ska inte finnas någon här … Vi bör aldrig mer ifrågasätta Guds vilja i en given situation, om det gäller synd, sjukdom eller lidande. Det kan vara utmanande, men det är inte komplicerat.”

Helandeskola med de amerikanska talarna Bill Johnson och Randy Clark i Malmö 10-13 augusti 2011, arrangerad av nätverken New wine och Global awakening och tretton lokala församlingar. På bilden: Pastor Bill Johnson.

Men synen på helande har vid flera tillfällen lett till problematiska konfrontationer med verkligheten. Under 2020 fick Bethel kritik av lokala myndigheter efter ett stort utbrott av corona, då nära 300 bibelskoleelever blev sjuka. Och Bethel fick stor uppmärksamhet – och kritik – när församlingen i december 2019 höll en flera dagar lång kampanj, då man bad till Gud om att återuppväcka en tvåårig flicka som avlidit.

Beni Johnson blev 67 år gammal. Hon sörjs närmast av maken Bill, deras tre barn och elva barnbarn.

Fler artiklar för dig