Nyheter

Trumpvänliga pastorer tiger om Kapitoliumstormning

Kaoset vid stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 blir allt mer blottlagt genom förhören i kongressen.
Men än så länge tiger de kristna medieprofiler som hela tiden tagit Donald Trump i försvar.

Vittnesmålen i den amerikanska kongressen har varit samstämmiga på en punkt: Donald Trump fick gång på gång höra att han förlorat presidentvalet 2020. Ändå vägrade han släppa makten, och försökte utöva press på allt från delstaternas valansvariga till sin vicepresident Mike Pence.

Utvecklingen kulminerade när Trump den 19 december 2020 skrev följande på Twitter: “Stor protest i DC den 6 januari. Kom dit, det kommer gå vilt till”. Några veckor senare marscherade en folkmassa och bröt sig in i Kapitolium för att försöka stoppa att Joe Biden bekräftades som ny president. Om denna tweet – och tolkningen av dess innehåll – handlade en stor del av tisdagens utfrågningar.

Troget Trumpstöd

Trump har fortfarande stöd i stora delar av det republikanska partiet, och därmed även bland de evangelikala kristna som lierat sig med expresidenten. I samband med valförlusten tog en del kristna ledare sin hand från Trump, men andra har fortsatt att uttrycka sitt gillande.

Bland dessa finns evangelisterna Franklin Graham (som visserligen även bad för Joe Biden), Rodney Howard-Browne samt den kristna radioprofilen Eric Metaxas.

Vad som nu framkommer under vittnesmålen i kongressen verkar inte ändra på stödet. När Dagen går igenom deras öppna Facebook- och Twitterflöden bemöts hela processen med tystnad. Franklin Graham, med drygt två miljoner följare på Twitter, kommenterar över huvud taget ingenting om vittnesmålen, och samma gäller Eric Metaxas, som i stället ägnar visst utrymme åt vaccinkritik.

“Oklara orsaker”

Den enda som över huvud taget berör ämnet är evangelisten Rodney Howard-Browne. Han har inte gjort några egna ställningstaganden, utan länkar i stället till en artikel i Charisma News som påstås avslöja sanningen om vad som hände 6 januari. I artikeln påstås att myndigheterna kränker de anklagades mänskliga rättigheter, samt att orsakerna till att situationen urartade fortfarande är oklara.

Granskningskommittén – å sin sida – har sin bild klar. I sju punkter lovar de att avslöja Trumps “sofistikerade plan” för att stanna vid makten, och vill förmå justitiedepartementet att inleda en rättslig process mot expresidenten.

Vill inte stöta sig

Varför de kristna profilerna väljer att ligga så lågt tror Ronie Berggren, konservativ debattör och författare, beror på rädslan att stöta sig med de Trumpvänliga evangelikalerna.

Berggren sympatiserar själv med Republikanerna, men fördömer Trumps påståenden om valfusk och försök att stanna vid makten.

– Trump hålls om ryggen för att han levererade det den evangelikala väljargruppen ville ha. Vare sig Bush eller Reagan gjorde något i närheten av det. Därför håller sig också de här kristna ledarna kallsinniga, för att inte stöta sig med de här människorna. Men skulle det verkligen sjunka in att Trump är instabil och farlig skulle det låta annorlunda, säger han till Dagen.

Ronie Berggren

“Prat räcker inte”

Under gårdagen framkom även att en ungdomspastor gripits av FBI, misstänkt för att ha deltagit i stormningen. Bevisen verkar vara graverande, eftersom han själv lagt ut videos där han deltar i stormningen och säger:

– Jag kommer troligen förlora mitt jobb som pastor efter det här. Vi har nått en punkt där prat inte räcker. Om detta förstör mitt rykte, bryr jag mig inte, skriver Christian Post.

---

Fakta: Förhören i kongressen

  • Hittills har de offentliga utfrågningarna bland annat visat:
  • Att Trump varnades för att försöken att hindra valresultaten var olagliga.
  • Ett antal personer som medverkade i försöken att ogiltigförklara valresultatet begärde att bli benådade av presidenten.
  • Trump fick information om att flera av de demonstranter som rest till Washington 6 januari 2021 var beväpnade. Ändå uppmanade han den att bege sig till Kapitolium
  • Granskningskommittén kan inte själv åtala Donald Trump, men kan rekommendera justitiedepartementet att inleda en rättsprocess.

---

Fler artiklar för dig