Nyheter

Försvunne mannen i Falköping inte hittad

“Om han är vid liv vill vi att han ger sig till känna”, säger kammaråklagare Jakob Holmberg

En vecka efter att den 61-årige mannen i Falköping försvann finns ännu inga spår efter honom. Nu ska polisen börja söka efter mannen med hundpatrull. Pingstkyrkan i Falköping håller öppet varje dag för den som vill komma dit en stund.

Mannen har varit spårlöst försvunnen sedan förra tisdagen då han lämnade sitt hem i Falköping. Polisen planerar nu att börja söka efter mannen med hundpatrull, skriver Falköpings Tidning.

– Han har ju gått till fots och om han har fortsatt till fots bör han inte ha gått jättelångt. Vi söker på olika ställen där vi tror att han kan ha tagit vägen, säger Peder Andreasson, polisens förundersökningsledare.

Kyrkan försöker stötta

Den ideella organisationen Missing people genomförde under förra veckan en flera dagar lång sökinsats. Hundratals volontärer deltog i sökandet, varav många kom från mannens hemförsamling Pingstkyrkan i Falköping. Nästa sökinsats är planerad till helgen, men fram till dess håller kyrkan öppet på förmiddagarna för den som vill komma dit en stund.

Carl-Henric Jaktlund, ledare i Pingstkyrkan i Falköping.

– De första dagarna aktiverade vi oss snabbt och deltog praktiskt i sökandet. När det nu har gått en vecka hinner andra slags frågor infinna sig, men vi försöker stötta varandra och finnas där för varandra i det här skedet också, säger Carl-Henric Jaktlund, ledare i församlingen.

Polisens utredning av försvinnandet har lett till en brottsmisstanke mot en 47-årig kvinna, som misstänks för försök till utpressning. Den försvunne mannen är målsägande i det ärendet, men den misstänkta tros inte ha något att göra med själva försvinnandet.

Kvinnan greps förra veckan i Falköping. Misstankarna stärktes under tiden hon satt anhållen, men hon släpptes efter två dygn.

– Oavsett vad som har hänt med mannen bedömer vi inte att den misstänkta personen på fri fot kommer att fullborda försöket till utpressning. Det föreligger heller ingen fara för att personen ska förstöra de bevis som vi har, säger kammaråklagare Jakob Holmberg till Dagen.

Kammaråklagare Jakob Holmberg.

Viktigast att han påträffas

Han framhåller att det viktigaste just nu är att mannen påträffas.

– Om han är vid liv vill vi att han ska ge sig till känna. Vi vill inte sitta och grilla honom med en lampa i ansiktet, utan vi vill helt enkelt att han ska komma fram så att alla kan få de svar som de behöver, säger Jakob Holmberg.

Även Carl-Henric Jaktlund hoppas att mannen ska vilja komma tillbaka om han frivilligt håller sig undan.

– Det finns ett hopp om att det här ska sluta ljust. Om han ser detta vill vi att han ska veta att vi inte vill något hellre än att han ska komma tillbaka.

Den som har iakttagit något i samband med mannens försvinnande uppmanas kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

Fler artiklar för dig