Nyheter

Urban Thoms på Gullbranna: “Härlig syn när publiken kastade bananer”

Dagens reporter sammanfattar sina intryck från årets Gullbrannafestival

Glädje, jazz och flygande bananer. Dagens reporter Urban Thoms sammanfattar sina intryck från årets Gullbrannafestival.

Vad tar du med dig från årets festival?

– Framför allt tar jag med mig att det fanns en så stor glädje över att samlas igen, både för att lyssna på musik och för att träffa vänner och bekanta som man inte hade träffat på länge. Sedan måste jag säga att den nybyggda utomhusscenen var väldigt lyckad. Den förstärkte festivalkänslan och gjorde det lättare för spontanbesökare att gå på spelningar.

Såg du några mindre kända stjärnskott?

– Ina Ivy från Jönköping, som egentligen heter Nina Hyman, gjorde ett fint intryck med ett slags modernt pop-hiphop-koncept. Hon har rösten och är samtidigt inte helt färdig med scenuttrycket än. Gullbrannafestivalen är bra på att ge utrymme även för lite mindre kända namn, som får möjligheten att möta en större publik.

Några andra nya namn som du upptäckte?

– Amanda Ginsburg är inte ny som artist, men det var första gången jag hörde henne. Hon är en jazzartist med ett fantastiskt uttryck och ett oerhört starkt låtmaterial, med finurliga texter och genomarbetade melodier. Hon för tankarna till både Monica Zetterlund och Alice Babs – det är den kvalitetsnivån. Överhuvudtaget var det ovanligt många jazzinslag på festivalen den här gången. Det är roligt att se att det faktiskt tycks finnas ett stort intresse för genren hos Gullbrannapubliken, som ju är väldigt brokig vad gäller ålder och smak.

Entrén till Gullbrannafestivalen 2022.

Vem eller vilka hade den mest hängivna publiken?

– Då tänker jag på Dirty Loops och även den amerikanske rapparen Lacrae. Han hade ett gäng oerhört inbitna fans som stod längst fram och var ... ja, galna. Han testade dem lite för att se om de kunde hans gamla låtar, och det kunde de. Där uppstod ett starkt möte mellan publiken och artisten. Ett annat sådant möte uppstod när Electric Banana Band spelade.

Berätta, hur var den spelningen?

– Det var alldeles smockfullt. Det går inte att komma ifrån att många har fått deras låtar med modersmjölken. Publiken kunde alla texterna och sjöng med. Det fanns några som viftade med vad som såg ut att vara riktiga bananer, men när de sedan började började kasta de här bananerna omkring sig visade det sig att det var skumplast. Det var en härlig syn.

---

Fakta: Gullbrannafestivalen

  • Den kristna musikfestivalen hölls på Gullbrannagården, söder om Halmstad, 7–10 juli.
  • Lecrae, Dirty Loops, Samuel Ljungblahd, Jonathan Johansson, Sonja Aldén, Josefina Gniste, Silver, LZ7 fanns bland artisterna.
  • Festivalen arrangeras årligen av Svenska alliansmissionens ungdom i samarbete med Svenska alliansmissionen och flera församlingar och organisationer.

---

Fler artiklar för dig