Nyheter

Inget socialt center i Stockholm för Heart

Men arbetet fortsätter i Frälsningsarméns regi på Kungsholmen

Det sociala arbete som skett inom ramen för Heart i Stockholm fortsätter efter sommaren i Frälsningsarméns egen regi på Kungsholmen. Därmed lägger man också ner sökandet efter en egen lokal.

– Vi släpper tanken just nu på att hitta en lokal för Heart Sthlm, säger Kjell Karlsten.

– I stället jobbar min hustru Anki och jag, som varit involverade i Heart Sthlm, vidare i Frälsningsarméns regi, och i visst samarbete med LP-verksamheten.

Kjell Karlsten har varit utlånad från Frälsningsarmén för att tillsammans med Sebastian Staksets organisation Heart of Evangelism rehabilitera och upprätta människor som levt i kriminalitet, beroenden och annan destruktivitet.

Visionen ändrades under pandemin

Att visionen av Heart Center som ett fysiskt social center ändrats har flera orsaker, förklarar Kjell Karlsten.

– När vårt arbete drog i gång var det inte möjligt att samlas fysiskt, på grund av restriktionerna under pandemin. I stället hade vi många individuella kontakter med människor som berörts av vittnesbördet om möjligheten till ett förvandlat liv.

När det blev möjligt att träffas på plats igen för ett år sedan hyrde man in sig i Folkungakyrkan.

– Det blev ett väldigt tryck och det kom ganska många människor ur den målgrupp vi vände oss till, så vi blev fullt upptagna med att följa upp och hjälpa människor vidare, säger Kjell Karlsten.

Tanken på att skapa det sociala centret upplevdes då inte lika akut, eftersom man nådde ut genom gudstjänsterna. Man hittade heller inte den lokal man sökte.

Utgick från gudstjänsterna

Det sociala arbetet kom snart att utgå från gudstjänsterna.

– Vi har sett många komma till tro, och många har lämnat en strulig tillvaro. Vi har jobbat på att hitta vägar, slussa till stödboenden, behandling och avhopparprogram, och på olika sätt ge stöd på vägen mot ett upprättat liv. Det arbetet kommer vi att fortsätta med, säger Kjell Karlsten.

Nu laddar man om inför nystarten, som drar i gång på Kungsholmen lördagen den 13 augusti.

– Vi bär med oss samma vision som tidigare, men arbetar i en lite annan konstellation.

Samarbetet fortsätter med Heart of Evangelism, som från hösten firar gudstjänst i Citykyrkan på söndagskvällarna.

– Hearts starkaste sida är nätverket in i de miljöer dit civilsamhället, samhället i stort och kyrkan har svårt att nå. Där har Heart of Evangelism haft en unik ingång, säger Kjell Karlsten.

– Vad Frälsningsarmén har är en lång erfarenhet, mycket kompetens och ett brett nätverk vad gäller socialt arbete, och en väl utbyggd vårdkedja. När vi alla går in med de delar som är vår styrka, LP-verksamheten inte att förglömma, då blir ett plus ett betydligt mer än två.

Fler artiklar för dig