Nyheter

Creflo Dollar: Släng all min undervisning om tionde

Megakyrkopastor skakade om församling med nytt budskap

– Släng alla böcker jag någonsin skrivit om tionde.
Det sa pastor Creflo Dollar till sin församling i Georgia, USA i en söndagspredikan nyligen.

Creflo Dollar är en av de mest framträdande bland USA:s många framgångspredikanter, och hans församling World Changers International Ministries i College Park, Georgia, uppges ha nära 30 000 medlemmar. Pastor Dollar räknas också till de allra rikaste bland världens pastorer och har tidigare bland annat uppmärksammats för att ha uppmanat till givande till inköp av ett lyxigt privatflygplan till ett värde av 65 miljoner dollar.

Likt andra “health and wealth” (hälsa och välstånd) -predikanter har Creflo Dollar betonat tiondegivande som en nyckel till välsignelse och ekonomiskt välstånd. Men i en predikan till sin församling den 26 juni levererade han ett nytt och omvälvande budskap, med rubriken “Det stora missförståndet”. Pastorn började med att direkt säga att hans tidigare undervisning om tionde inte varit korrekt.

Ingen ursäkt

– I dag står jag i ödmjukhet för att korrigera en del saker som jag lärt ut i många år, och trott på i många år, men som jag aldrig förstått helt, för att jag inte blivit konfronterad med nådens evangelium, sa Dollar och riktade en skarp uppmaning till församlingen.

– Jag skäms inte för att säga till er att slänga varje bok, varje kassettband och varje video jag någonsin gjort i ämnet tionde, sa Dollar, som dock var tydlig med att han inte tänkte be om ursäkt för den undervisning han nu menar är felaktig.

– Jag ber inte om ursäkt, för om jag inte gått den här vägen, hade jag inte hamnat där jag är i dag.

Skuldbeläggande undervisning

Dollar fortsatte med ett resonemang om att undervisning om tiondegivande många gånger varit ett sätt att skuldbelägga kristna. Men tionde är gammaltestamentligt och kristna ska inte ge utifrån lagen, utan man ska fråga Gud hur mycket man ska ge, och göra det som en del av sin tillbedjan, förklarade pastorn.

Creflo Dollar.

På sociala medier har flera kritiker reagerat med att fråga om inte Creflo Dollar nu borde kompensera alla dem som följt hans tidigare undervisning och ersätta dem för deras givande.


Fler artiklar för dig