Nyheter

”Man får stå ut med att kallas för mossig när man förbjuder vissa saker”

Relationsexpert Micke Gunnardo: Man får som förälder stå ut med att kallas för mossig och att man “förstör livet” för dem.

Kyrkan pratar för lite sex och relationer. Det anser Micke Gunnardo, parterapeut, som har som “mission” att ändra på det.
– Vi behöver vara tydliga med vad vi anser att Bibeln ger för vägledning i de här frågorna, säger han i samband med ett undervisningspass för Lappis ungdomar.

HUSBONDLIDEN. Ett hundratal förväntansfulla ungdomar sitter bänkade i ett fuktigt mötestält på pingstkonferensen Lappis ungdomsområde i Husbondliden. De har precis värmt upp med leken “Sant eller falskt” och nu är det dags att lyssna till undervisning på temat “Relationer, kärlek och sex”.

Dagen mötte föreläsaren Micke Gunnardo strax innan seminariet.

Vad är viktigt att tänka på när man ska prata med ungdomar om relationer och sex i dag?

– Att vara tydlig med vad vi anser att Bibeln ger för vägledning i de här frågorna. Som jag läser det är sex något som verkligen hör till äktenskapet och att sex är en så pass stark kraft som därför behöver finnas just inom äktenskapet. Jag tror att det är klokt att vänta, säger han och tillägger samtidigt att det inte betyder att man ska komma svingades med pekpinnen.

– Man ska också vara försiktig med pekpinnar. Samtidigt vill ungdomar ha tydlighet. Som förälder till fem vuxna barn har jag försökt varit tydlig med vad jag önskar och tror är bäst, samtidigt som jag vill ha förtroende för ungdomarna. Precis som vuxna vill även unga själva komma till insikt om vad som är bäst.

Att vara tydlig som förälder kan handla om att hjälpa sin ungdom att sätta gränser. Som att till exempel inte låta sonen sova i samma rum som flickvännen, eftersom det är att utsätta sig för onödig frestelse.

– Det är inte förbjudet att hångla! Men jag tror att vi behöver hjälpa våra ungdomar genom att sätta gränser. Då får man som förälder stå ut med att kallas för mossig och att man “förstör livet” för dem. Den vägledning som vi vuxna ger är jätteviktig, det ligger ett stort ansvar på oss föräldrar att vara tydliga.

Mer otydlighet i dag

En förändring som Micke Gunnardo sett de senaste åren är att kristna generellt blivit mer otydliga vad gäller relationer och sex. Ett dike vi bör undvika enligt Micke.

– Det hjälper inte våra ungdomar om vi blir mer otydliga och ljumma i de här frågorna – vi behöver stå upp för det vi tror är bäst och vad som är Guds plan för våra liv. Det är inte för inte som det står om “den smala vägen” i Bibeln, den är ofta tuffare, men där väntar en välsignelse om vi hjälps åt att hålla den.

Som mångårig parterapeut har Micke Gunnardo träffat hundratals par som brottas med olika problem i sin relation. En av de saker han tagit med sig är att man inte bör ha för bråttom när det gäller att hitta sin livskamrat. Han inleder också sitt föredrag för Lappisungdomarna med att berätta att han trodde att han träffade “drömtjejen” som 18-åring, men att han gifte sig med en annan kvinna vid 26 års ålder – som blev “drömfrun”.

Att lära känna både sig själv och sin partner, innan man beslutar sig för att dela livet, är viktigt.

– Jag tycker fortfarande att vi kristna har mer bråttom än vad som är nödvändigt. Jag ser det ofta när jag möter par, att det gått väldigt fort. Det är inte ovanligt att kristna ungdomar blir sambo för att kunna leva som gifta innan man gift sig – det tror jag inte är optimalt.

När ska man börja prata om sex och parrelationer med sitt barn?

– Man bör vara följsam med sitt barns frågor och utveckling på det här området. Men vänta inte för länge med att stämma av läget. Allra bäst är det när man får höra sina egna föräldrar prata om sin relation vid köksbordet, och att de öppet visar kärlek till varandra. Som föräldrar behöver vi tala om våra egna erfarenheter, oavsett om man är en jättebra förebild på området eller inte. Ärlighet varar längst.

Conrad, 13 år och Wilmer, 14 år cyklade över 15 mil för att vara med på Lappis


---

Fakta: Micke Gunnardo

  • Driver egna företaget “Relationsfirman” där han coachar i bland annat parrelationer och föräldraskap.
  • Född 1969, bor i Västerås, gift med Christin och har fem barn.
  • Socialpedagog som tidigare jobbat på barnpsykiatriskt behandlingshem, inom socialtjänsten, som föräldravägledare på ett familjecentrum och som skolkurator.

---

Fler artiklar för dig