Nyheter

Immanuelskolan frias – och prickas – av Skolinspektionen

Kristna friskolans huvudman: Skolinspektionen ger en bra bild av vår verksamhet

Kristna Immanuelskolan i Borlänge har anklagats för att kränka hbtq-personer. Men nu har Skolinspektionen kommit fram till att kritiken är felaktig. Samtidigt anmärker myndigheten på att skolans elever får för lite undervisningstid samt att skolan inte tillräckligt snabbt utreder om elever behöver särskilt stöd.

Förra året tog Skolinspektionen emot flera anmälningar mot Immanuelskolan. I anmälningarna talades det bland annat om en bristande förmåga hos skolan att ta hand om stökiga elever och en negativ syn på hbtq-frågor. En anmälare hävdade även att en lärare hade sagt att covid-19 var ett straff från Gud.

Under hösten publicerade dessutom Aftonbladet flera kritiska artiklar. Där talades det bland annat om att stökiga elever hade fått handpåläggning och att hbtq-personer hade kränkts av lärare.

Utifrån uppgifterna om eventuella missförhållanden inledde Skolinspektionen en tillsyn av Immanuelskolan och nu har slutsatserna presenterats. Den specifika kritiken nämns inte i beslutet – Skolinspektionen skriver i mer generella termer att “undervisning och lärande, extra anpassningar och särskilt stöd samt trygghet och åtgärder mot kränkande behandling” har kontrollerats.

Och slutsatsen är att Immanuelskolan har klarat provet när det gäller trygghet och åtgärder mot kränkande behandling samt frågan om undervisningen är saklig, allsidig och bygger på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Här har Skolinspektionen inte några anmärkningar och avslutar därmed ärendet.

– Skolinspektionen ger en bra bild av vår verksamhet, säger Kerstin Carlsson Kerstell, tidigare rektor på Immanuelskolan och numera ordförande för skolans huvudman, stiftelsen Immanuel, till Borlänge Tidning.

Immanuelskolan, Borlänge

Kritik på tre punkter

Immanuelskolan får samtidigt kritik på tre punkter, varav det uppföljande arbetet av elevers eventuella behov av särskilt stöd är ett. Enligt Skolinspektionen är arbetet otillräckligt. Men myndigheten nöjer sig med att dela ut en anmärkning – något som kan ske när bristerna anses vara mindre allvarliga.

Den allvarligaste kritiken rör elevernas garanterade undervisningstid. Enligt skollagen ska den totala undervisningstiden för varje elev i grundskolan vara minst 6 890 timmar. Det finns en möjlighet för skolorna att öka undervisningstiden – något Immanuelskolan har gjort – och även göra vissa omfördelningar mellan ämnena. Men i fallet med Immanuelskolan visar Skolinspektionens rapport att skolan har flyttat över 300 undervisningstimmar till morgonsamlingar. Trots att skolan har utökat den totala undervisningstiden innebär tiden som läggs på morgonsamlingar att den garanterade undervisningstiden inte uppfylls.

“En konsekvens av den bristen blir att skolans elever inte erhåller den undervisningstid de har rätt till och därmed inte ges tillräckliga förutsättningar att nå målen med utbildningen och i övrigt utvecklas så långt som möjligt”, skriver Skolinspektionen som i det fallet har beslutat om ett så kallat föreläggande.

Morgonsamlingar med närvarokontroll

Skolinspektionen har också kommit fram till att undervisningen vid Immanuelskolan innehåller konfessionella inslag, något som inte är tillåtet. Anledningen till myndighetens bedömning är att morgonsamlingarna, där bön eller andra konfessionella inslag förekommer, äger rum i elevernas hemklassrum och att de leds av ordinarie undervisande lärare. Skolinspektionen anmärker vidare på att morgonsamlingarna innehåller närvarokontroll och att de följs av ordinarie ämneslektion utan paus eller rast. Därmed menar myndigheten att samlingarna är en del av undervisningen.

Bo Nyberg, ordförande i Kristna friskolerådet.

I likhet med kritiken rörande elevers eventuella behov av särskilt stöd nöjer sig dock Skolinspektionen med en anmärkning.

Immanuelskolan är ansluten till Kristna friskolerådet och parallellt med Skolinspektionens granskning har friskolerådet genomfört en egen granskning av skolan.

Bo Nyberg, Kristna friskolerådets tidigare ordförande, säger till Dagen att en klar majoritet av skolans personal, föräldrar och elever är nöjda med verksamheten. Han säger också att granskningen har visat att det finns förbättringspotential, men att den offentliga kritiken som skolan har fått varken går att känna igen i Skolverkets eller friskolerådets granskning.

---

Fakta: Immanuelskolan

  • Immanuelskolan startade år 2003 och är Borlänges första friskola.
  • Stiftelsen Immanuel står som huvudman för Immanuelskolan.

---

Fler artiklar för dig