Nyheter

”Det fattas dåliga beslut även inom den kristna musiken”

“Kan jag på något sätt bidra med min erfarenhet så gör jag det gärna”

Michael W Smith har turnerat sedan början av 1980-talet. I dag är 64-åringen en av de mest rutinerade kristna artisterna i världen.
I samband med hans Sverigebesök under midsommarhelgen mötte han Dagen. Samtalet kom bland annat att handla om sociala medier, abortbeslutet i Högsta domstolen i USA samt hur det står till med den kristna musikbranschen.

TORP. Klockan är nästan exakt 21:00 och det återstår en timme innan Michael W Smith ska stå på scen. Kvällen innan har han besökt Nyhem och nu är det dags för premiärframträdandet på Torpkonferensen. Amerikanen turnerar flitigt och spelningarna i Sverige, som beskrivs som lovsångskonserter, ingår i en miniturné i Europa där han utöver konserterna i Sverige också gör två spelningar i Tyskland samt en i Nederländerna. Sammantaget fem konserter på fem dagar.

– Jag vill skapa en atmosfär där Gud kan verka. Musik är kraftfullt, musik förändrar människors hjärtan och mirakler inträffar och i kväll drömmer jag om att någon ska få uppleva detta, säger han.

Michael W Smith medverkade på Torpkonferensen 2022.

För en familj betyder samlingen i Torpladan extra mycket. Sergei och Katherine Semenyuk bor med sina barn i Lutsk i nordvästra Ukraina där Sergei leder en pingstförsamling. Men nu står de på Torpområdet. Och som en bonus får de möjlighet att samtala med Michael W Smith.

– Vi älskar Michael W Smith och känner konsertarrangören. Min fru behövde få några dagars vila från det arbete som vi gör dygnet runt i kyrkan för att hjälpa alla flyktingar från östra Ukraina. Vi hittade några billiga flygbiljetter och kunde åka, säger Sergei till Dagen.

“Jag har ett fantastiskt team runt mig”

Michael W Smith har som sagt turnerat i fyra decennier. Under årens lopp har han också besökt en rad forna öststater och han beskriver att det alltid är något speciellt med konserterna där.

– Kanske beror det på att de var kommunistiska stater så länge.

2015 besökte han bland annat Lviv i Ukraina, 15 mil från Lutsk, då Franklin Graham hade en kampanj på en stor fotbollsarena i staden. Michael W Smith medverkade och efter Rysslands invasion av Ukraina i våras skrev Michael W Smith på Facebook att han hade gråtit efter att ha tittat på ett videoklipp från samlingen. Under våren har han dessutom släppt en ny sång, “Cry for hope”, som är en bön för Ukraina.

Michael W Smith medverkade på Torpkonferensen 2022.

På Facebook varvar Michael W Smith konsertuppdateringar med uppmuntrande bibelord. Inte sällan uttrycker han också tacksamhet över livet och sin familj. Något som gör honom mer bekymrad är det han beskriver som den andliga kampen, vilket bland annat leder till att människor “blir lurade”.

– Jag har flera nära vänner som har lämnat Herren. Det trodde jag aldrig skulle kunna hända och därför funderar jag på vad som egentligen hände, säger han och beskriver hur personerna blir “mystiker”.

– Det säger “jag är min egen Gud” eller “jag behöver inte bli räddad”.

Michael W Smith tillägger att han är mån om att skydda sitt eget hjärta för att inte råka ut för samma sak.

Hur gör du det?

– Jag har ett fantastiskt team runt mig, svarar han och beskriver människor som han har känt i över 30 års tid.

– Det är en nyckel, vem vandrar du med?

Bönesvar i abortfrågan

Några timmar innan konserten på Nyhem kom Högsta domstolen i USA med beskedet att Roe mot Wade skulle rivas upp. Domen innebär att den nationella aborträtten i USA slopas, något Michael W Smith beskriver som ett bönesvar. I USA är frågan extremt politiserad och Michael W Smith sticker inte under stol med att hans åsikter ofta stämmer bättre överens med hur republikaner tänker än hur demokrater resonerar. Samtidigt vill han inte definiera sig som republikan. Han konstaterar att musik har en förmåga att förena människor och han betonar att han vill använda sin plattform till just detta.

– Jag vill inte ta ställning för ett visst parti eftersom jag vill kunna tala till båda sidor. Det sorgliga är att ingen, vare sig de till vänster eller höger, sätter sig ned och samtalar. Jag har till och med skrivit en sång om det, “No conversation”. Alla använder sociala medier för att hoppa på varandra. Men det är inte sättet som vi bör leva våra liv. Och det är inte det Gud har tänkt.

Michael W Smith är ordinerad pastor. Men mötet med människor i hans pastorsroll har i första hand skett via musiken. Och han förklarar att det är en uppgift som han tar på stort allvar.

– Jag ser mig mer och mer som en pappa. Många unga människor vänder sig till mig för att fråga hur jag har lyckats med musiken och hur jag har överlevt framgångarna. Tyvärr fattar människor, även inom den kristna musiken, riktigt dåliga beslut. Det gäller till exempel otrohet och kan jag på något sätt bidra med min erfarenhet så gör jag det gärna. Om det är min roll så antar jag den fullt ut.

“Konserten var som medicin för våra själar”

När ni läser det här befinner sig Michael W Smith troligtvis i Alaska – i början av juli medverkar han nämligen på en veckolång kryssning i nordvästra USA. Men det är inte alls omöjligt att han återkommer till Sverige. “Vilken otrolig välsignelse att möta så många förra veckan i Tyskland, Sverige och Nederländerna. Jag ser fram emot att få komma tillbaka. Tänker att en världsturné kanske behöver planeras in ...”, skrev han på Facebook efter den europeiska miniturnén.

Kanske återvänder även Sergei och Katherine Semenyuk till Sverige. Midsommardagens lovsångskonsert tar de hur som helst med sig när de reser tillbaka till krigets verklighet i Ukraina.

– Kärleken som vi såg i Michael och hans team var fantastisk. Konserten var som medicin för våra själar. Gud återuppbygger genom bön och lovsång. Vi har blivit så välsignade av resan!, säger Sergei.

Michael W Smith medverkade på Torpkonferensen 2022.

---

Fakta: Michael W Smiths Sverigebesök

  • 1993: Gospel Globe Festival, Stockholm.
  • 1996: Connection Festival, Göteborg.
  • 2003: Livets ord, Uppsala.
  • 2009: Pingstkyrkan i Jönköping, Swedbank arena i Örnsköldsvik.
  • 2013: Gullbrannafestivalen, Gullbranna.
  • 2022: Nyhemsveckan, Torpkonferensen.

---

Fler artiklar för dig