Nyheter

Högljudd debatt runt ny ledare för Kyrkornas världsråd

Tillträdande generalsekreteraren Jerry Pillay anklagas för fientlig inställning till Israel - men Kyrkornas världsråd tillbakavisar kritiken

Överrabbin Warren Goldstein i Pillays hemland Sydafrika kallar utnämningen för “alarmerande”. Men Kyrkornas världsråd menar att medierapporteringen runt Jerry Pillay är felaktig.
– Kyrkornas världsråd har inte ändrat policy. Vi fortsätter vårt arbete för rättvis fred i det Heliga landet, kommenterar kommunikationschef Marianne Ejdersten till Dagen.

Den 57-årige prästen och professorn Jerry Pillay är rektor på fakulteten för teologi och religion på universitetet i Pretoria och tillträder i januari 2023. Han bor i Sydafrika och har indiskt ursprung. Pillay är professor i systematisk och historisk teologi.

Utnämningen av Jerry Pillay nyligen möttes genast av protester i israeliska medier som Jerusalem Post och Israel Hayom. “Utnämningen är förvånande och alarmerande”, säger överrabbinen Warren Goldstein till Jerusalem Post. Han menar att uttalanden som Jerry Pillay gjort om Israel och om bojkott av landet är så graverande att han inte borde ha fått uppdraget i Kyrkornas världsråd.

“Har problem med judarna”

Kritiken grundar sig bland annat på ett tal av Jerry Pillay från 2014 och en text från 2016. År 2014 medverkade professor Pillay vid en konferens anordnad av den presbyterianska kyrka han tillhör. Talet han höll där citeras i en rapport av organisationen Committee for Accuracy in the Middle East Reporting and Analysis (CAMERA). Enligt denna rapport var rubriken för Jerry Pillays tal “Apartheid i det Heliga landet” och han ska ha sagt att bojkott “kan vara nödvändigt” för att “uppnå fred”.

Även den judiska organisationen B’nai B’rith som är ansluten till World Jewish Congress kritiserar utnämningen av Jerry Pillay. David Michaels, en av talespersonerna för B’nai B’rith, säger att Jerry Pillay har “ett problem med judarna, åtminstone med dem som stödjer sionismen – och dessa står för Israels rätt att existera”. Michaels tar också upp att Pillay ska ha jämfört Israel med Sydafrikas rasapartheid i en text från 2016. Utnämningen av Jerry Pillay innebär, tror Michaels, att decennier av förbättrade relationer mellan judar och kristna nu omintetgörs.

Jerry Pillay får förbön av två kvinnor och två män.

Kräver att uttalande tas tillbaka

Warren Goldstein kräver i Jerusalem Post att Jerry Pillay tar tillbaka uttalanden om att Israel är en apartheidregim och uppmaningarna till bojkott.

Själv tillbakavisar Jerry Pillay kritiken. Han påpekar att han i många år arbetat tillsammans med Warren Goldstein i ekumeniska sammanhang och att denne “säkert kan intyga att jag aldrig har visat en negativ inställning till judisk tro eller judiska sammanhang”. Pillay säger att kritiken handlar om “enstaka meningar” som lyfts ur sitt sammanhang för att få honom att verka “antijudisk” – vilket han menar är en orimlig slutsats.

Den kritiserade texten från 2016 handlade enligt Jerry Pillay om “frågor om rättvisa i den israeliska/palestinska kontexten där jag kan hålla med om att vi intar lite olika ståndpunkter”. Den artikeln grundar sig, säger han, på personliga erfarenheter från en resa och handlar om “att se på det hela utifrån en rättviseaspekt”.

“Trosbaserad – inte politisk”

I ett färskt uttalande på Kyrkornas världsråds hemsida skriver Jerry Pillay vidare att han “stödjer det judiska folkets bevarande av sin identitet, religion och värderingar”. Han betonar att respekten mellan religioner är grundläggande. Men han påpekar också att Kyrkornas världsråd är en organisation som är “trosbaserad” och “inte politisk”.

Kyrkornas världsråd skulle aldrig, säger Jerry Pillay, “välja en ledare som praktiserar eller predikar antisemitism, i någon enda form”. Själv står han, betonar han, bakom Kyrkornas världsråds policy gällande Israel. Här talas bland annat om “fortsatt kamp för ett slut på ockupationen och för mänskliga rättigheter som är jämlika för alla i landet”. Kyrkornas världsråds policy vilar på den FN-resolution som finns angående ockuperat område, skriver organisationen på sin hemsida.

Marianne Ejdersten.­

- Kyrkornas världsråd har inte ändrat policy utan står fast vid tidigare beslut. Vi fortsätter vårt arbete för rättvis fred i det Heliga landet, och vi följer noga utvecklingen i nära relation med kyrkoledarna”, kommenterar kommunikationschefen Marianne Ejdersten.


Fler artiklar för dig