Nyheter

Jojk ska ljuda vid ursäktsgudstjänst – trots allt

Samiskt råd ändrar sin tidigare avrådan

Samiska rådet i Svenska kyrkan har beslutat att rekommendera jojk under högtidsgudstjänsten den 23 oktober i Luleå domkyrka. Därmed frångår man sin tidigare avrådan, som kritiserats för att skuldbelägga den traditionella sångkonsten.

Samiska rådet i Svenska kyrkan har beslutat att rekommendera jojk under högtidsgudstjänsten den 23 oktober i Luleå domkyrka. Beskedet är en helomvändning från den avrådan som rådet utfärdade tidigare, och som Dagen skrev om nyligen.

“Det är viktigt för Samiska rådet att påminna om kyrkans historiska roll i att undertrycka jojken och att den belastats med syndastämpel. Detta förtryck har fortfarande i dag inverkan på en del samers upplevelser av jojk i kyrklig kontext,” skriver Samiska rådet i ett uttalande.

“Svenska kyrkan måste vara delaktig i att visa vägen bort från detta förtryck, men får samtidigt inte tvinga på människor något de anser olämpligt och fel. Vägen till försoning måste beträdas varsamt och få ta tid.”

Ingen jojk under försoningsgudstjänsten 2021

När rådet nu bestämmer sig för att tillåta jojk, konstaterar man att det inte förekom någon jojk när den första “ursäktsgudstjänsten” hölls i domkyrka i november i höstas.

“Vid den andra ursäktsgudstjänsten i Luleå anser rådet därför att det är lämpligt med jojk. Det stämmer överens med de beslutade åtaganden och på detta sätt har båda hållningarna kring jojkens plats i gudstjänsten getts utrymme”, skriver rådet.

Omprövningen av beslutet gjordes av det samiska råd som tillträdde tidigare i år.

Ville byta sång mot jojk

Diskussionen uppstod sedan jojkaren och renskötaren Jörgen Stenberg, som inbjudits att dela med två sånger på umesamiska under den planerade gudstjänsten, nekats att i stället framföra en jojk.

– Det finns ett antal samer som bär på den här skammen, och på den här känslan att jojken är syndig. Sånt som man har lärt sig via kyrkan, sa Jörgen Stenberg till SVT Nyheter tidigare i juni.

I sitt nya beslut understryker Samiska rådet att det inte finns något förbud mot jojk i Svenska kyrkan, och att sångarten förekommer allt oftare i gudstjänster.

---

Fakta: Svenska kyrkan och samerna

  • I juni 2021 beslutade kyrkostyrelsen att en officiell ursäkt skulle framföras till det samiska folket. Som ett led i försoningsprocessen pågår också ett arbete med åtta åtaganden.
  • Den officiella ursäkten framförs vid två tillfällen: dels vid kyrkomötets högtidsgudstjänst som var den 24 november 2021 i Uppsala domkyrka, dels vid det planerade samiska dialogmötet Ságastallamat 2 i Luleå den 21–23 oktober 2022.
  • Samiska rådet inom Svenska kyrkan bevakar bland annat frågor rörande samernas rättsliga förhållanden i kyrkan och samhället. Det består av elva ledamöter, som utses av kyrkostyrelsen.

---

Fler artiklar för dig