Nyheter

Akut rasrisk för kyrktorn mitt i Stockholm

Miljonprojekt att rädda tornet – församlingen kan överväga rivning kyrkan

När som helst kan ett kyrktorn mitt i Stockholm rasa. Nu försöker S:t Johannes församling hitta pengar för att kunna rädda tornet.
– Hittar vi ingen lösning måste vi av säkerhetsskäl överväga att riva kyrkan, säger Bertil Olson, ordförande i församlingens kyrkoråd.

Sedan december 2020 har S:t Johannes kyrka i centrala Stockholm tvingats hålla stängt, och området runt kyrkan har varit avspärrat. Skälet är att kyrktornet när som helst kan rasa.

– Expertisen kan inte säga om tornet riskerar att rasa i morgon, om en månad eller om tre år, men det råder enighet om att det finns en rasrisk, säger Bertil Olson, kyrkorådets ordförande i S:t Johannes församling, till Dagen.

Motvikt rostar

Rasrisken beror på att en motvikt i tornet – en sex ton tung pjäs i gjutjärn – har drabbats av gravrost och därmed håller på att vittra sönder. Om motvikten faller från sin plats på 75 meters höjd lär den tryckvåg som uppstår vid smällen mot marken dra ner hela kyrktornet.

Efter en bedömning från sakkunniga i början av sommaren har S:t Johannes församling beslutat att ett större område än tidigare behöver spärras av runt kyrkan.

– Det är en fruktansvärd situation eftersom även en del av kyrkogården, med minneslund och askgravar, nu hamnar inom det avspärrade området. Men vi har inget val, vi måste skydda liv, säger Bertil Olson.

Bertil Olson, ordförande i S:t Johannes församling kyrkoråd.

Tornet behöver monteras ned

Kyrkan från 1809 är belägen högst upp på Brunkebergsåsen i centrala Stockholm. Den är i dag en av Sveriges bäst bevarade kyrkor i nygotisk stil, inte helt olik en katedral.

Om tornet ska räddas behöver det monteras ned för att restaureras och sedan byggas upp igen. Kostnaden beräknas bli ungefär 44 miljoner kronor – pengar som församlingen inte själv kan skrapa ihop, ens om den skulle belåna sina fastigheter fullt ut.

S:t Johannes församling har därför vänt sig till Stockholms stift och bett om ekonomisk hjälp.

– De säger att de kan hjälpa oss med kyrkoantikvariatisk ersättning och underhållsbidrag med drygt 22 miljoner kronor, men de har sagt att vi får det först 2024. Vi kan ju inte se på fram till dess utan måste komma i gång direkt, säger Bertil Olson.

S:t Johannes kyrka i Stockholm.

Kan överväga att riva kyrkan

Församlingen har också vänt sig till kyrkostyrelsen, som leder Svenska kyrkans nationella arbete, och begärt ekonomisk hjälp från kyrkans riksorganisation. Men kyrkostyrelsen har avslagit begäran och hänvisar församlingen till Stockholms stift.

Med tanke på kyrkans kulturhistoriska värde bör kyrkans nationella organisation räcka ut en hjälpande hand, menar Bertil Olson.

– Nu ska vi skicka en ny skrivelse till kyrkostyrelsen där vi ska föreslår en lånelösning där vi amorterar av lånet till kyrkans riksorganisation inom tio år. Det skulle vara en smakfull lösning, säger Bertil Olson.

Vad händer om ni inte lyckas lösa finansieringen?

– Hittar vi ingen lösning måste vi av säkerhetsskäl överväga att begära rivningstillstånd hos kommunen för att riva kyrkan. Det är det yttersta alternativet för att undanröja risken för ras.

---

Fakta: Rasrisk för S:t Johannes kyrka

  • Den katedralliknande kyrkan i är byggd 1890 i nygotisk stil.
  • En sex ton tung motvikt i tornet har drabbats av rost och kan när som helst falla till marken.
  • Om motvikten faller lär tryckvågen leda till att hela tornet rasar ihop.

---

Fler artiklar för dig