Nyheter

Världens största lutherska kyrka möts i Sverige

Mekane Yesus-kyrkor i Europa samlar kristna migranter till konferens

För knappt tio år sedan växte Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien förbi Svenska kyrkan. Migranter i Europa, från det lutherska och karismatiska samfundet, möts nu till konferens utanför Örebro.

Den växande Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien har i dag omkring 10,8 miljoner medlemmar – och är därmed världens största lutherska kyrka. Men många etiopier har också tvingats på flykt från sitt land, eller har flyttat av andra skäl. Det innebär att Mekane Yesus-kyrkan har cirka 10 000 medlemmar i Sverige och lika många i Norge, och ännu fler i Tyskland och England. Siffrorna är uppskattningar.

En konferens för nätverket Mekane Yesus i Europa möts på kristna kursgården Götabro utanför Örebro 4-10 juli. Några hundra personer från främst Sverige och Norge, men även USA och några andra länder i Europa, väntas ansluta för att fira gudstjänst, läsa Bibeln, sjunga och ha gemenskap med varandra under några dagar. Det är kristna i diasporan – förskingring utanför hemlandet – som nu möts.

Tillhör EFS.

Ber för Sverige

– Vi vill fortsätta att sprida evangeliet. Vi tror att Herren har någon mening med att vi finns här. Vi ber för Sverige, säger Belay Negeri, ordförande för nätverket Mekane Yesus i Europa som arrangerar konferensen.

Belay Negeri är själv aktiv i Skärholmens kyrka i Stockholm, som är den största Mekane Yesus-kyrkan i Sverige och en del av EFS inom Svenska kyrkan. Anslutna till EFS är också etiopiska församlingar i städer som Västerås, Umeå, Karlstad, Skellefteå och Boden. På många andra orter runt omkring i landet möts mindre och fristående grupper av Mekane Yesus-migranter.

Tillhör EFS.

Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien har växt fram genom att missionärer från EFS i Sverige sändes ut för över 100 år sedan. Det lutherska samfundet bildades i sin nuvarande form 1959 genom ett samgående av flera kyrkor. De senaste 10-15 åren har man sett en tillväxt av antalet medlemmar på tre-sju procent om året.

Öppna för karismatik

Dawit Olika Terfassa i Uppsala, själv med etiopiskt ursprung, forskar kring Mekane Yesus-kyrkans tillväxt vid den norska teologiska högskolan Menighetsfakulteten. Han är den som kommer med sifferuppgifterna. Han konstaterar att kyrkan är luthersk med sakrament och liturgiska ordningar, men samtidigt har en stark betoning på det karismatiska.

– Här finns öppenhet för den heliga Andes verk i livet, och att utöva andliga gåvor med helande och profetior, säger han.

Porträttbild.

– Varje medlem ser sig också som en missionär som är utsänd för att dela sin tro med andra i ord och gärningar. Det har gjort kyrkan väldigt attraktiv. Man vill inte gömma sin tro utan göra gott och visa kärlek, säger Dawit Olika Terfassa.

Under den europeiska konferensen på Götabro utanför Örebro kommer bland annat den etiopiska prästen Berihun Mekonen från USA att tala.

---

Fakta: Mekane Yesus Europa

  • Firar 25-årsjubileum med konferens på kursgården Götabro utanför Örebro 4-10 juli.
  • Predikanter, sångare och andra gäster från USA och olika delar av Europa medverkar.

---

Fler artiklar för dig