Nyheter

Nystart för seniorsatsning efter pandemin

Lena Rimås: Äventyret med Herren tar aldrig slut

TORP. Bygga bostäder i Rumänien eller lära ut engelska i Thailand? Det är två exempel på hur svenska seniorer kan hjälpa till i praktiskt missionsarbete.

I början av 2019 uppmärksammade Dagen initiativet Ready4More. Föreningen hade redan existerat i två år, men den tillhörande webbsidan med information om aktuella hjälpbehov hade precis lanserats och föreningens ordförande Otto Rimås såg en stor potential.

– Orsaken till att vi grundade sajten var att det inte fanns någon plattform där seniorer kan bidra med sin kompetens och erfarenhet genom mission. Jag tror att många seniorer är intresserade av mission och volontärarbete, sa han och förklarade att många “fräscha seniorer” sitter på läktarna i församlingarna utan att känna sig sedda och använda.

Ett år senare kom coronapandemin. I princip all verksamhet fick avbrytas och under två års gick föreningens verksamhet på sparlåga. Men nu finns det åter möjlighet att hjälpa till med praktiskt missionsarbete.

– Vi kände att vi ville inspirera direkt när Torp drog i gång igen, säger Otto Rimås efter ett seminarium på Torpkonferensen.

Nystart efter stiltje

Han beskriver det som en nystart för Ready4More efter en period av stiltje.

– Jag tror att tiden talar för ett ökat engagemang och det finns otroliga möjligheter.

Irma och Göran Janzon från Örebro medverkade också på seminariet. Göran lyfte fram flera bibelställen med fokus på ålder och mognad, bland annat talade han om Mose som fick sitt livs största uppdrag efter att han hade fyllt 80 år. Irma intervjuade en trio seniorer som fick berätta om hur de har hittat nya uppgifter i vardagen.

Exemplen som var hämtade från Sverige handlade dels om social hjälpverksamhet i församlingar, dels om att tacka ja till en förfrågan om att gå med i den lokala församlingsledningen.

Begränsningar och möjligheter

På seminariet beskrev Lena Rimås hjälpbehoven som “obegränsade”, både i världen och i närområdet. Paret Rimås bor i Mariannelund och Lena nämnde second hand-verksamheten på orten som ett exempel på hur viljan att hjälpa kan kanaliseras.

– Visst blir det vissa begränsningar när man blir äldre, men det öppnas också nya möjligheter och äventyret med Herren tar aldrig slut.

---

Fakta: Seminariet

  • På seminariet fick seniorer inspiration till engagemang utifrån tre perspektiv: Guds ord – tjäna Gud hela livet. Församlingen – seniorer behövs i närområdet. Missionsarbetet – seniorer behövs i världen.

---

Fler artiklar för dig