Nyheter

Gårdfeldts anmälan mot biskoparna utan åtgärd

Ingen framgång för prästen och hbtq-profilen Lars Gårdfeldt

Ärkebiskop Antje Jackelén och de andra biskoparna i Svenska kyrkan anklagades av prästen Lars Gårdfeldt för att ljuga. Men nu står det klart att de klarar sig utan reprimand – Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar lämnar anmälan utan åtgärd eftersom de inte anse sig ha tillsyn över biskopsmötet “som ett kollektiv”.

Det var i början av mars som biskopsmötet gjorde ett gemensamt uttalande kring frågan om vigselrätt och vigningsansvar. I uttalandet klargjorde biskoparna att Svenska kyrkan inte förfogar över äktenskapsbalken, som är svensk lag, och att Svenska kyrkan därmed inte kan tvinga enskilda präster att förrätta en vigsel.

Lars Gårdfeldt, som sedan i höstas vägrar att viga heterosexuella par i protest mot att det inte ställs krav på att nya präster ska vara villiga att viga samkönade par, reagerade med ilska. Som en konsekvens av biskoparnas uttalande beslutade han sig också för att anmäla biskopsmötet till Ansvarsnämnden.

Hänvisade till Luther

Hbtq-profilen anklagade biskoparna för att felaktigt ge sken av att de saknar möjlighet att ställa upp egna kriterier för vilka kandidater som ska prästvigas.

“Biskoparnas uttalande kan därmed tolkas som en överträdelse av det åttonde budet, genom att som Luther formulerat det ‘falskt vittnesbörd emot nästan bäres [...] och därigenom att man förvillar och bedrager honom’, skrev Lars Gårdfeldt.

Han förklarade att han ville “få utrett om det verkligen är försvarligt att biskoparna förvillar nästan/medmänniskan genom låtsad maktlöshet”.

Bemötte inte anklagelsen i sak

Som en del av utredningen fick biskopsmötet möjlighet att lämna ett yttrande. I det betonade biskoparna att deras målbild är att “alla präster med glädje och av fri vilja viger par av olika kön liksom par av samma kön”. Anklagelsen från Lars Gårdfeldt om att de felaktigt ger sken av maktlöshet valde de däremot inte att bemöta.

På torsdagen meddelade Ansvarsnämnden sitt beslut – och det blev alltså inte någon framgång för Lars Gårdfeldt. Ansvarsnämnden skriver i sitt beslut att de har tillsyn över ärkebiskopen och enskilda biskopar, men däremot inte över biskopsmötet “som ett kollektiv”. Som en konsekvens slår Ansvarsnämnden också fast att de inte har till uppgift att “kommentera och värdera” biskopsmötets uttalanden.

Uppdatering: Artikeln har förtydligats med att Ansvarsnämnden lämnade anmälan utan åtgärd eftersom de inte ansåg sig ha tillsyn över biskopsmötet som ett kollektiv”.

Fler artiklar för dig