Nyheter

Undersökning: Agenda 2030 slår inte an hos EFK-församlingar

“Den bibliska förankringen för engagemanget är viktigt för församlingarna”

Greta Thunberg i all ära. När missionsengagemanget inom Evangeliska frikyrkan ska höjas behöver Bibeln vara en del av berättelsen. Det är en av flera slutsatser som framkommer i en ny undersökning bland EFK:s församlingar.

EFK:s missionsideolog Daniel Råsberg konstaterar att det internationella arbetet har varit – och fortfarande är – ett kärnvärde inom samfundet.

– Det har format oss, säger han till Dagen.

– Men vi har också märkt av ett minskat engagemang bland yngre. Bland annat är det färre som kommer till konferenser där internationella frågor diskuteras, tillägger Maria Karlsson, missionsteolog på Akademi för ledarskap och teologi (ALT).

Porträtt: Maria Karlsson, lärare Akademi för ledarskap och teologi, ALT.

EFK vände sig därför till Svenska missionsrådet och beviljades pengar till ett projekt som sträcker sig 3,5 år framåt i tiden. Målsättningen är enkel – att öka missionsengagemanget. Och som ett första steg har EFK under våren genomfört en enkät bland församlingarna runt om i landet. Drygt 200 församlingar svarade på frågorna och därefter genomfördes även djupintervjuer med en landsortsförsamling, en församling från en mellanstor stad samt en församling i en större stad. Maria Karlsson beskriver dem som tre typiska EFK-församlingar.

Holistiskt tänkande viktigt

På tisdagen presenterades resultatet på Torpkonferensen.

– Jag faktiskt är lite förvånad över hur samstämmiga svaren var. Många församlingar känner ett stort förtroende för EFK och många församlingar betonade i sina svar vikten av ett holistiskt tänkande vilket Svenska missionsrådet också lyfter fram, säger Maria Karlsson till Dagen.

Av enkätundersökningen framgår även att motsättningarna är få inom församlingarna kring hur det internationella arbetet ska prioriteras. De flesta verkar vara överens om att såväl arbetat för att nå onådda folk som arbetet med klimatfrågan och fattigdomsbekämpningen är viktig.

– Samtidigt är det lite nedslående att så få församlingar skickar ut ungdomar på volontäruppdrag utomlands och att man pratar så lite om missionsarbetet på söndagsskolan, säger Maria Karlsson.

Utifrån de fördjupande intervjuerna förklarar hon att det finns en önskan hos församlingarna att hjälpa ungdomar att komma ut i världen, men att ungdomarna själva inte är lika pigga på att åka. Daniel Råsberg tillägger att det blir intressant att se vad som händer efter pandemin.

Biståndsterminologi kan kännas främmande

I flera av enkätsvaren nämns att församlingarnas ungdomar har ett engagemang för miljön, det framgår dock inte om engagemanget är kopplat till den internationella missionen.

När det gäller Agenda 2030, FN:s mål för en hållbar utveckling i världen, konstaterar Maria Karlsson att det inte har slagit rot i församlingarna.

– Församlingarna verkar i stället vilja att miljöarbetet ska uttryckas i biblisk förståelse. Den bibliska förankringen för engagemanget är viktigt för församlingarna och i Bibeln anser de att det går att hitta stöd för diakoni, rättvisefrågor, skapelseomsorg med mera. Att använda biståndsterminologi kan däremot kännas främmande och som att något påläggs en utifrån, men om det holistiska uppdraget motiveras utifrån bibelord och med kyrkans språkbruk så väcker det identifikation och engagemang. Det är så jag tolkar resultatet utifrån enkätsvar och de fördjupade intervjuerna.

En annan sak som flera församlingar har lyft i enkätundersökningen rör hbtq-frågorna.

– Speciellt i förhållandet till våra internationella partners. Församlingarna konstaterar att det finns stora skillnader och att förståelsen utomlands för den svenska öppenheten kring hbtq-frågor är liten vilket innebär en hel del utmaningar i missionsarbetet.

– Däremot är kolonialism och nykolonialism inte något som församlingarna har tagit upp, säger Daniel Råsberg.

Daniel Råsberg

---

Fakta: Holism

  • Ordet, som kommer av grekiska holos (“hel” eller “odelad”), är i allmän bemärkelse ett filosofiskt betraktelsesätt att helheten är större än summan av delarna och att ingenting kan beskrivas enskilt utan kontext. Källa: Wikipedia.

---

Fler artiklar för dig