Nyheter

Barkenbom till Dagen: ”Videon fick för mycket uppmärksamhet”

Pingstpastorn som arbetsbefriats efter sina uttalanden om omvändelseterapi anser att hans ursäkt borde ha räckt

Något ofrivilligt har pingstpastor Josef Barkenbom hamnat i blickfånget, efter att i sociala medier på ett ironiskt sätt bjudit in till omvändelseterapi. Nu är han arbetsbefriad och säger till Dagen att hans ursäkt borde ha varit tillräckligt för att få jobba vidare.

Det var när riksdagsledamoten Robert Hanna (L) uppmärksammade hans inlägg i sociala medier som det tog fart på allvar. Politikern ansåg att hela pingströrelsens bidrag borde dras in baserat på Josef Barkenboms uttalanden om omvändelseterapi och han verkade inte alls ha någon förståelse för Josef Barkenboms ironiska ton. För den inbjudan till omvändelseterapi i kyrkan som han bjöd in till visade sig snart vara en inbjudan om att omvända sig till Jesus, inte alls något försök att få någons sexuella läggning ändrad.

Nu har de båda träffats och diskuterat igenom frågan. Samtalet kommer att publiceras i Josef Barkenboms podd så småningom.

Är arbetsbefriad

När Dagen når Josef Barkenbom är han arbetsbefriad från sin tjänst som pastor i Solna pingstförsamling. Han har varit det sedan den 4 juni, det vill säga några dagar efter att han lade upp sin omtalade video på Instagram. Trots att han bett om ursäkt i en uppföljande video har han tagits ur tjänst tills vidare och det är i skrivande stund oklart hur länge han kommer att vara arbetsbefriad.

– De tyckte att min video drog för mycket uppmärksamhet, säger Josef Barkenbom till Dagen.

– Först ställde sig ledningen bakom mig, men när det kom påtryckningar från olika håll ändrade de sig.

Har du förståelse för beslutet?

– Jag har inte förståelse för att jag är arbetsbefriad för jag tycker att min förklaring och ursäkt borde räcka.

Josef Barkenbom säger att hans inledande video främst var en reaktion på Aftonbladets wallraffande inom olika trossamfund för att försöka hitta pastorer som använde sig av omvändelseterapi. Själv ville han visa att kyrkan inte ägnar sig åt något suspekt och inte har försökt mörklägga sin hållning när det gäller synen på hbtq-frågor.

– Det var därför jag gjorde inlägget. Det här med att jag skämtade om omvändelseterapi och att vi omvänder folk till Jesus, det är inget konstigt med det. Alla har vi synd och behöver omvända oss.

Står för sin åsikt

– Jag ber verkligen om ursäkt till dem som varit med om övergrepp, men jag ber inte om ursäkt för min tro och för vad jag tycker.

Josef Barkenbom menar att många som nu kritiserar honom i själva verket riktar sin ilska mot pingströrelsens äktenskapssyn, samt alla som tror att utlevd homosexualitet är en synd. Inte minst säger han att flera som lämnat frikyrkligheten är kritiska till denna hållning och att de gärna vill få tyst på pastorer som pratar om detta öppet.

Känd från tv. ”Alla program som visats hittills tycker jag har varit bra, de har visat en ganska riktig bild av mitt liv”, säger pastor Josef Barkenbom.

Själv menar Josef Barkenbom att pingströrelsen måste ha rätt att stå för sin konservativa hållning.

– Även i ett själavårdssamtal måste vi kunna säga att så här tror vi att Bibeln säger, menar han.

– Och helt ärligt, det är helt fantastiskt att man kan välja vilken kyrka man vill gå till. Vill man gå till en mer liberalt teologisk kyrka så finns det gott om dem. Alla får ha sina åsikter, jag försöker inte förändra någon annan kyrkans teologi, men nu är det de konservativa pingstvännerna man vill ändra på.

Solna pingstförsamling har via ett mejl till Dagen förklarat att de som arbetsgivare inte vill uttala sig i frågan om att en av deras anställda pastorer arbetsbefriats.

---

Fakta: Detta har hänt

  • Efter Aftonbladets artiklar om att pastorer försöker omvända homosexuella gjorde pastor Josef Barkenbom en inspelad kommentar som han lade upp på Instagram.
  • Där bjöd han in till omvändelseterapi i kyrkan, med tillägget att man ska omvända sig till Jesus.
  • Inlägget fick snart hård kritik och en riksdagsledamot ansåg att pingströrelsen borde bli av med alla statliga bidrag.
  • Barkenbom tog snart bort videon och bad om ursäkt, men blev ändå arbetsbefriad från sin pastorstjänst några dagar senare.

---

Fler artiklar för dig