Nyheter

Präster vill prata om polyamori på Pride

“Vi vill problematisera och öppna upp samtalet”, säger kyrkoherde Gunilla Hallonsten om syftet med att lyfta frågan om flersamhet

Svenska kyrkan måste kunna möta människor som lever polyamoröst, alltså i ett förhållande med flera personer samtidigt. Det menar två präster i Malmö som nu bjuder in till ett samtal om kyrkans förhållningssätt till tvåsamheten under Prideveckan.

Det är i en debattartikel i Kyrkans tidning som kyrkoherde Gunilla Hallonsten och prästen Helena Myrstener berättar om att de under Prideveckan i Malmö vill bjuda in till ett samtal om polyamorösa förhållanden. Seminariet kommer att ske i S:t Johannes kyrka i början av juli.

“Är polyamori eller flersamhet något som Svenska kyrkan över huvud taget ska samtala om?”, frågar sig de båda prästerna i sin debattartikel.

Själva verkar de vilja svara ja på den frågan, men konstaterar samtidigt att polyamorösa relationer är något som kyrkan ännu inte har närmat sig.

“Rädslan att uppfattas fel och antas förespråka månggifte kan vara en mycket rimlig anledning till detta. Men, människor som lever i flersamhet kan komma att uttrycka önskemål om kyrkans välsignelse. Finns det en reflekterad beredskap för detta så det kan leda till goda och befriande samtal?”, undrar de båda prästerna.

Kärleken är större

De skriver också att:

“Guds förlåtelse och försoning genom Kristus öppnar ständigt upp för kärlekens nya möjligheter och flöden. Tron är att kärleken alltid är större. Kan det betyda att den också är omöjlig att begränsa och inte bör kontrolleras av normsystem som ibland kan upplevas både oreflekterade, rutinartade och stagnerade?”

I debattartikeln tar de också upp de höga skilsmässotalen och resonerar att vissa kan känna sig tvungna till uppbrott för att de är rädda att tala om behovet av en förändring, exempelvis “erkännandet av en romantisk kärlek till ytterligare en person”. Att påtala bristerna i tvåhetsnormen uppfattar de båda svenskkyrkliga prästerna som en nödvändighet för att kunna verka för upprättelse i vår tid.

Varför är det viktigt att Svenska kyrkan börjar tala om polyamorösa förhållanden?

– Vi börjar inte tala om det nu, samtalet har funnits i många år, men vi i Svenska kyrkan har inte varit med i det offentliga samtalet så mycket, säger kyrkoherde Gunilla Hallonsten när Dagen når henne.

– Men i det pastorala möter vi de här frågeställningarna. Det kommer till oss i samtal vid vigslar och vid själavård, inte minst när vi möter den yngre generationen. Då har vi ett ansvar att under ordnade former också lyfta det här till ett mer öppet samtal.

Gunilla Hallonsten förklarar att det var därför de skrev debattartikeln, så att samtalet kan börja föras redan innan seminariet under Malmö Pride.

Reagerar på frågorna

När hon får frågor om varför de som präster vill bejaka polyamorösa förhållanden reagerar hon direkt.

– Nej, det säger vi inte. Vi representerar kyrkans hållning. Men vi vill problematisera frågan och öppna upp samtalet, säger Gunilla Hallonsten.

Varför problematiserar ni den traditionella synen på äktenskapet?

– Det är din tolkning, svarar Gunilla Hallonsten som inte håller med att det är en relevant fråga utifrån debattartikeln.

– Men vi behöver problematisera äktenskapet och vigseln i den tid vi lever och vi vet att många människor brottas med tvåsamheten. Jag tror att ett respektfullt samtal om det här är något som alla vinner på.

Men vill ni att Svenska kyrkan ska vara öppen för att välsigna polyamorösa förhållanden?

– Det är inte det vi säger. Vi vill ställa frågorna för att människorna ska kunna tala om det här. Men vi säger inte att det ska vara på ett visst sätt. Det viktiga med vår debattartikeln är att öppna upp samtal kring dessa laddade och utmanande frågor. Jag står för en hållning som är Svenska kyrkans, men jag vill ställa frågorna och det ska inte tolkas som att jag står bakom alla frågor som jag ställer.

Har pastoralt ansvar

Även på frågan om de i sin debattartikel bejakar att människor ska få ha flera partners svarar Gunilla Hallonsten att den tolkningen får stå för frågeställaren. Utan det viktiga är att ställa frågor utifrån de själavårdande samtal som kyrkans företrädare får.

– Vi har ett ansvar utifrån det pastorala arbetet vi gör, där vi möter människor som brottas med existentiella frågor, där kärlek och relationer ofta är i centrum. Då är det viktigt att tillåta även de laddade frågorna utan att säga så här ska det vara.

---

Fakta: Svenska kyrkans äktenskapssyn

  • År 2009 tog Svenska kyrkan beslutet att börja viga samkönade par, samtidigt som enskilda präster fick rätten att slippa viga om det gick emot ens teologiska uppfattning.
  • Inför förra kyrkovalet drev flera nomineringsgrupper på för att ta bort denna väjningsplikt för att i stället göra det obligatoriskt att viga samkönade par.
  • Några förslag på att välsigna eller viga polyamorösa förhållanden finns inte.

---

Fler artiklar för dig