Nyheter

Debatt rasar i USA om sexuella övergrepp i kristna sammanhang

Sydstatsbaptisterna diskuterar omfattande kritik i rapport – men är långt ifrån ensamma

På tisdagen inleddes Sydstatsbaptisternas årliga kongress. Flera brännande frågor finns på agendan, framför allt hanteringen av sexuella övergrepp. Samtidigt rasar en större debatt i USA om sexuella övergrepp inom kristna sammanhang, bland annat efter att en kvinna pekat ut sin pastor som förövare inför hela församlingen.

Det är en rejält tilltufsad skara sydstatsbaptister som samlas till kongress i Anaheim i södra Kalifornien i veckan. Nyligen offentliggjorde Southern Baptist Convention (SBC) en rapport rörande sexuella övergrepp i samfundet – och hur samfundet har hanterat dessa. Rapporten, som byggde på en oberoende utredning, bekräftade såväl medlemmarnas farhågor som anklagelser och inför kongressen har det framförts krav på genomgripande förändringar.

Den 22 maj, samma söndag som SBC-rapporten presenterades, kommer också att gå till historien för medlemmarna i New Life Christian Church & World Outreach i Warsaw i delstaten Indiana. Mot slutet av gudstjänsten avslöjade nämligen församlingens pastor John B. Lowe II att han hade varit otrogen vid flera tillfällen för många år sedan.

– Jag har syndat, sa han och medgav att han aldrig hade berättat om detta för att “skydda sig själv”.

Självmordstankar

Utan att gå in på några detaljer förklarade han att han var beredd att ta konsekvenserna av sitt agerande genom att kliva tillbaka. När han hade talat färdigt möttes han av kramar och stående ovationer – hyllningar som tystnade när Bobi Gephart och hennes make Nate gick fram och tog mikrofonen.

– Om ni älskar oss så låter ni oss tala, inledde Nate.

Bobi fortsatte därefter:

– I åratal trodde jag att jag var en fruktansvärd person, jag hade självmordstankar utan att riktigt förstå vad som hade gjorts mot mig, att jag var ett offer, sa hon vänd mot John B. Lowe II.

– Jag var bara 16 år när du tog min oskuld på golvet på ditt kontor. Kommer du ihåg det? Jag vet att du gör det.

“Om du gjorde det så måste du erkänna det!”

Bobi och Nate fortsatte att tala i flera minuter och på en video från gudstjänsten syns chocken i församlingsmedlemmarnas ögon. Och efter att Bobi och Nate lagt ifrån sig mikrofonen och lämnat podiet dröjde det inte många sekunder innan människorna började ropa.

– Om du gjorde det så måste du erkänna det!

– Ge honom mikrofonen!

– Vi måste höra det från honom!

John B. Lowe II fick också mikrofonen och på videon syns hur han först upprepar att han har varit otrogen. Men sedan erkänner han att anklagelsen från Bobi Gephart stämmer.

– Okej, hon var 16 och det var fel.

Vågade inte lita på att hela sanning skulle komma fram

I en intervju med nyhetsbyrån AP säger Bobi Gephart, som i dag är 43 år, att hon ville att församlingen skulle få reda på sanningen. Inför gudstjänsten hade hon konfronterat John B. Lowe II med sina anklagelser och först hade hon inte tänkt vara på plats i kyrkan under gudstjänsten. Men sedan bestämde hon sig för att åka dit eftersom hon inte vågade lita på att pastorn skulle berätta hela sanningen.

Att en familjemedlem filmade hela sekvensen och även publicerade filmen på sociala medier där den har fått hundratusentals visningar kände hon däremot inte till. Men hon säger till AP att folk från hela världen har kontaktat henne med egna berättelser om sexuella övergrepp.

Dagen efter avslöjandet om de återkommande övergreppen i New Life Christian Church & World Outreach meddelade församlingen att John B. Lowe II hade avgått.

Fler artiklar för dig