Nyheter

Tragiskt dödsfall på kristet klätterläger

28-årig ledare fick hjärtstopp och avled - “Det är helt fruktansvärt”

En av ledarna på Krik:s klätterläger i Älvsbyn avled i helgen efter ett akut sjukdomsfall. “Var gärna med i bön”, skriver den kristna idrottsorganisationen på sin hemsida.

Det som inte ska få hända hände ändå. En 28-årig ledare föll plötsligt ihop efter att ha fått hjärtstopp och avled en kort stund därefter. Det hela skedde i söndags på Krik:s klätterläger i Älvsbyn.

– Det är helt fruktansvärt, särskilt när det är en ledare som vi uppskattar så mycket, som har varit med under så många år och är så omtyckt, säger Rickard Johnston, informationsansvarig på Krik, till Dagen.

– Att något sådant här kan hända är väldigt overkligt, det känns väldigt tungt.

Var initiativtagare

Han berättar att den 28-årige ledaren varit initiativtagare till klätterlägret, som hölls för första gången. 27 personer deltog och alla var mellan tjugo till trettio år. Efter dödsfallet avbröts de vanliga aktiviteterna och lägerdeltagarna samlades på lägergården och har använt tiden för att bearbeta det som hänt, där även präster snabbt kopplades in.

– Vi kommer att höra av oss till alla deltagare som var med på lägret även efteråt så att de får stöd, i församlingar eller någon annanstans, så att vi säkerställer att de har något att prata med, säger Rickard Johnston.

– Det ska inte kännas att de var ensamma i sorgen.

Även på KRIK:s huvudkontor har präster kopplats in för att kunna bearbeta det som har hänt.

Kyrkor deltar i sorgen

Flera kyrkor i norra Sverige deltar också i sorgen efter det tragiska dödsfallet. Den avlidne 28-åringen var anställd av en EFS-församling i norra Sverige och såväl hans hemförsamling som EFS i Västerbotten har gått ut offentligt med sina kondoleanser.

“Det här tragiska dödsfallet drabbar oss oerhört hårt och saknaden är stor”, skriver EFS Västerbotten i en kommentar.

“Våra tankar och böner går till alla som stod honom nära”.

Även hans hemförsamling beklagar djupt det som hänt och berättar om försöken att rädda den unge mannens liv efter hjärtstoppet. De har också hållit en minnesstund i kyrkan.

Krik har i sociala medier även delat med sig av psalm 285; “Det finns djup i Herrens godhet”. Psalmen avslutas med orden att det finns glädje bortom graven och en framtid full av sång, mitt i sorgen en påminnelse om det kristna hoppet som finns även i dödens stund.

---

Fakta: Krik

  • Krik, en förkortning av namnet Kristen idrottskontakt, är en ideell ungdomsorganisation som kombinerar idrott och tro.
  • Tanken är att stärka barn och ungdomars idrottsintresse samtidigt som de ges en möjlighet att få växa i sin kristna tro.

---

Fler artiklar för dig