Nyheter

Eleverna protesterade – fick ha skolavslutningen i kyrkan

Skolan i Arjeplog ville flytta avslutningen - då protesterade eleverna

- Vi gjorde vår röst hörd, säger Hugo Karlman, en av eleverna på högstadiet i Arjeplog. Nu får avgångseleverna fira skolavslutning där de helst vill ha den: i kyrkan.
– Jätteroligt! kommenterar kyrkoherden Mats Björk.

De sedvanliga diskussionerna om var skolavslutningar ska hållas ledde i Arjeplog till ett beslut om att skolavslutningen skulle ske i Medborgarhuset. Men detta var många elever missnöjda med, rapporterar SVT Nyheter. Därför kallade de till ett möte med rektorn Helene Lindberg.

– Majoriteten av oss elever protesterade och det gav resultat, säger Hugo Karlman.

Hälsar dem välkomna

Nu får niondeklassarna fira sin avslutning i kyrkan.

– Det är inte samma sak att få fira i kyrkan bland släkt och vänner. Det är en trevlig tradition som jag hoppas lever vidare, säger Hugo Karlman.

Kyrkoherden i Arjeplog-Arvidsjaur, Mats Björk, säger att han gläder sig över beslutet.

– Vi vill ju vara öppna för skolorna. Sedan är det skolorna som får bestämma var man vill ha sin skolavslutning. Det är jätteroligt att eleverna nu sagt att de vill vara i kyrkan. Jag kommer att hälsa dem välkomna till kyrkan och önska dem en god sommar.

“En del av vår historia”

I Arvidsjaur var skolavslutningarna förra veckan, i Arjeplog är det denna veckan som gäller. Högstadiet i Arjeplog där eleverna agerat för skolavslutning i kyrkan har sin avslutning på onsdag. Då kommer kyrkoherden att tala, liksom skolans rektor. Det blir psalmsång också förstås: den älskade “Den blomstertid nu kommer”.

– Om jag får vara lite generell så tror jag att det är vackert och högtidligt att ha en avslutning i kyrkan. Kyrkan är en del av vår historia, och det vill jag bara bejaka, säger Mats Björk till Dagen.

Arjeplogs kyrka är en träkyrka och har många år på nacken: den är över 250 år gammal. Detta är något som kyrkoherden kommer att ta upp i sitt inledningstal.

Gott samarbete

– Kyrkan invigdes 1768. Jag vill lyfta betydelsen av att arjeplogsborna har kommit och gått och att kyrkan har varit en viktig samlingsplats. Den är en viktig samlingsplats för växlingar i livet. Jag kommer att säga att de befinner sig i en sådan växling, och att jag önskar dem en god sommar. Och att Arjeplogs kyrka kommer att finnas kvar även nästa år.

Mats Björk säger att han vill lyfta fram kyrkans betydelse och närvaro i bygden.

– Kyrkan har ett gott samarbete med skolorna i pastoratet. Det är små samhällen, så vi behövs allihopa, och det är positivt. Jag tror att i glesbygd och utflyttningsorter är kyrkan ofta det sista som blir kvar. Kyrkan har här en jätteviktig uppgift i att inte överge bygden. Hur kan vi vara en del av samhället? Man blir viktig på ett annat sätt än i en storstad.

I Arvidsjaur och Arjeplog finns kyrkan med i många olika sammanhang: i skolan, föreningslivet och i vården, berättar han.

– Därför blir kyrkan en tydlig del i samhället, en viktig part.

---

Fakta: Ligger vid sjön Hornavan

  • Arjeplogs kyrka började byggas 1760 och invigdes 1768. Den ritades av byggmästaren Lars Ersson Sundbohm från Luleå och är en timrad korskyrka med ingång från sjön Hornavan.

---

Fler artiklar för dig