Nyheter

Alla Linköpingsbiskopar har hetat Martin i 40 år - bryts trenden nu?

I över fyra decennier, ända sedan 1980 har någon med förnamnet Martin varit biskop i Linköpings stift. Nu är risken stor att Martin-eran är över.

Ända sedan 1980 har någon med förnamnet Martin varit biskop i Linköpings stift. Men vad händer nu? Efter att Martin Modéus valts till ny ärkebiskop är risken överhängande att Martin-eran är på väg att ta slut.

Är du präst och heter Martin? Då kanske det finns ett skräddarsydd jobb för dig. För av någon outgrundlig anledning har biskoparna i Linköpings stift hetat Martin de senaste 42 åren. För att Martin-sviten inte ska brytas gäller det därför att vaska fram lämpliga biskopskandidater med rätt namn, efter att Martin Modéus blir ärkebiskop och flyttar till Uppsala.

Började med Lönnebo

Martin-eran började 1980 då Martin Lönnebo biskopvigdes. Det är en av Svenska kyrkans mest tongivande biskopar i modern tid, han var med och gjorde ljuständning i kyrkan populärt och tog även fram radbandet Frälsarkransen, han var biskop i Linköpings stift fram till 1994. Han ersattes sedan av Martin Lind som jobbade mycket med att göra gudstjänsten mer folklig. Han var biskop fram till 2011. När han gick i pension var det alltså Martin Modéus tur att kliva fram och under sin tid som biskop har han jobbat mycket med att skapa levande och kraftfulla församlingar.

Hur kan det komma sig att alla biskopar i Linköping heter Martin?

– Haha, ja det är en fråga som jag faktiskt inte kan svara på. Det har väl varit så att vid biskopsvalen har det alltid dykt upp en präst som heter Martin som ansågs bäst lämpad och som alla ville ha, säger Karin Björk, stiftsdirektor.

– Men vad jag vet så är att det inte är utifrån namnet de har valts till biskopar, utan utifrån kompetens och kallelse. Så kommer att det vara i nästa biskopsval också.

Så ni letar inte efter någon ny Martin alltså?

– Det är väl så att de röstberättigade avgör vad biskopen ska heta. Vi får se, det kanske är många som väljer att byta namn till Martin nu, säger Karin Björk lite skämtsamt.

Och skulle det dyka upp en Martina vore det så klart också spännande.

– Det vore så klart roligt, men det viktiga just nu är att se vad stiftet behöver för andlig ledare. Det är lite svårt att formulera just nu, vi har knappt hunnit smälta att Martin blev vald till ärkebiskop.

Karin Björk, stiftsdirektor i Linköpings stift.

Jakten börjar

Processen att hitta en ny biskop påbörjas den 14 juni, då ett första möte hålls för att planera det stundande biskopsvalet. Ett första steg i jakten på en ny biskop brukar vara att folk inom kyrkan får nominera passande namn. I ett senare skede sker sedan själva biskopsvalet.

Martin Modéus vigs till ärkebiskop den 4 december och Linköpings stift kommer att få sin nye Martin, förlåt biskop, den 15 januari.

Biskop Martin Lind avbildad på stiftskansliet i Linköping.

---

Fakta: Linköpings stift

  • Svenska kyrkan är indelad i 13 stift som täcker hela landet och varje stift har var sin biskop.
  • Ett av stiften är Linköpings stift, som täcker Östergötland och delar av Småland.
  • Stiftets biskop, Martin Modéus, valdes nyligen till ärkebiskop och kommer därmed flytta till Uppsala.

---

Fler artiklar för dig